Rundveehouderij

Achtergrond

Schouten met goedkope voerdoseerwagen

De interesse voor voerdoseerwagens groeit, evenals het aantal aanbieders ervan. De wagens worden breder inzetbaar. Zo kunnen ze mineralen bijmengen en snel lossen in mestvergisters.

De voerdoseerwagen is populair. De totale machinekosten van een voerdoseerwagen zijn lager dan die van een voermengwagen. Voor een bedrijf met 100 koeien is de aanschafprijs al 35 tot 45 procent lager dan voor een voermengwagen. Ook zijn de jaarlijkse brandstofkosten veel lager, omdat er een relatief lichte trekker (circa 55 kW voor een 20 kuubs) voor past en de wagen het voer niet vooraf hoeft te mengen.
Volgens de leveranciers mengen de doseerwagens bijna evengoed als een voermengwagen. Maar dan mag het rantsoen uit niet te veel componenten bestaan (vooral gras en maïs) en moet de wagen perfect laagsgewijs worden geladen. Om losse, energierijke bijproducten gedoseerd te kunnen voeren, is bij de meeste fabrikanten een 1- of 2-componentenbak verkrijgbaar. Deze voegt de energierijke producten toe tijdens het lossen. Fabrikant Schouten heeft ook een voorziening om de wagen in te zetten als doseerwagen voor een mestvergister.

Schouten in Uddel (Gld.) maakt voerdoseerwagens van 11-40 kuub. Standaard lossen ze voorop, optie achterop (€335). Onlangs is een 30 kuubs (foto) afgeleverd met extra los/doseerinstallatie voor een mestvergister.

Klik hier voor meer voerdoseerwagens

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.