Rundveehouderij

Achtergrond

Robot bij DeLaval en Schuitemaker

Opnieuw aandacht voor voerrobots, nu van DeLaval en Schuitemaker. Beide fabrikanten koersen op eenvoudige, goedkopere robots die eind 2007 moeten draaien.

Dat de voerrobot een vaste plaats krijgt in de veehouderij, bleek al uit het overzicht van robots in Veehouderij nummer 6 van 13 maart jl. Kort hierna werd van nog twee fabrikanten bekend dat ze bezig zijn met een voerrobot: DeLaval en Schuitemaker. Ze ontwikkelen een eenvoudige, goedkopere robot dan die er nu al zijn. Eind 2007 hopen DeLaval en Schuitemaker de eerste robots te hebben draaien.

DeLavel: menger met doseerrobot

DeLaval presenteert zijn FS 1600-voerrobot in Nederland. De Zweedse fabrikant vermarkt al 15 jaar soortgelijke voersystemen, met name in Scandinavië.
De FS 1600 (zie kader onder) is eenvoudig opgezet: dagelijks voer laden in een stationaire voermengwagen; een bandje lost het gemengde rantsoen in de robot; de robot brengt de juiste hoeveelheid voer naar de gewenste groep(en).
De stationaire horizontaalmenger is dezelfde die fabrikant Storti op zijn voermengwagens plaatst, maar dan zonder wielen. DeLaval bouwt ze in Polen onder Storti-licentie. In principe kunnen ook andere voermengwagens geïntegreerd worden in dit systeem.
De robot kan ook makkelijk integreren met de FW 200 krachtvoerrobot of stationaire mengwagens.
Een nadeel is dat alle groepen vastzitten aan één gemengd basisrantsoen. En dat is tevens waar DeLaval op mikt: het voeren van grote groepen (melk)koeien. DeLaval verwacht dat veel DeLaval VMS melkrobotklanten later kiezen voor de voerrobot.

DeLaval FeedShuttle (FS) 1600

- Voerrobot: hangt aan een rail. De kuip mengt niet, maar lost het voer via een bodemketting en doseervijzels op een band.
- Afmetingen voerkuip: (lxbxh) 1,75x1,1x1,3 m; 2 kuub of 650 kg voer per vracht.
- Methode voermengen: alleen in de stationaire mengwagen(s).
- Capaciteit: tot 500 koeien.
- Aantal programma’s: onbeperkt, 1 rantsoen per mengkuip.
- Min. voergangbreedte: 2 m.
- Losmethode: band, links en rechts lossend. Rijsnelheid wordt aangepast op basis van voergift, lossnelheid en vullingsgraad van de bak.
- Transportmethode door stal: aan rail, IPE 120-160. Elektromotoren drijven de rijwielen aan.
- Stroom: de robot rijdt en lost op twee grote accu’s, goed voor 8 uur achtereen. De stationaire menger vraagt 13 kW.
- Voerbevoorrading in: een elektrisch aangedreven, stationaire voermengwagen (8, 12 of 17 kuub). In de kuip drie vijzels (een bodem, twee bovenliggende). Tussen voermenger en robot een opvoerband.
- Vulwijze stationaire voermengbak: met voorlader, verreiker of shovel. Achter op de mengbak zit een klep voor handmatig laden van kleine hoeveelheden stro, hooi of mineralen.
- Krachtvoeropslag in: standaardsilo’s. De FS 1600 is goed integreerbaar met de DeLaval FW 200 krachtvoerrobot voor zes krachtvoersoorten.
- Richtprijzen: €75.000 voor een stal met 100 koeien.
- Opmerking: de software is gekoppeld aan het DeLaval Alpro-managementsysteem.
- Info: DeLaval, tel. (0521) 53 75 00; www.delaval.nl.

Schuitemaker: voerdoseerrobot

De kern van Schuitemakers voerrobot is een voersysteem waar al veel ervaring mee is: de voerdoseerwagen. Verder is de robot een mix van systemen die bij andere fabrikanten te vinden zijn. De robot hangt niet aan een rail, maar is een zelfrijdend voerkarretje dat zijn weg vindt via een draad in de betonvloer.
De voervoorraad zal bestaan uit vaste blokken (ruw)voer op aanvoerbodems.
Trioliet is tot dusver de enige die een soortgelijke voervoorraad heeft. Schuitemaker wil met deze robot verder gaan dan anderen, namelijk ook automatisch ruwvoer uitkuilen.

Schuitemaker-voerdoseerrobot: de Feedomatic

- Voerrobot: zelfrijdend voertuig, aangedreven door dieselmotor. Bij (stroom-) storingen of (tijdelijke) stallen op afstand is de robot handmatig bestuurbaar.
- Inhoud van voerdoseerwagen: 4 kuub. Varianten mogelijk. Het vierwielbestuurd onderstel zal wellicht geschikt zijn voor een kleine verticaalmenger.
- Hulpstukken: voerschuif die weg vrijbaant voor wielen en voer aanveegt.
- Methode van voermengen: geen. Wel laagsgewijs laden van verschillende producten. Tijdens het uitdoseren via doseerwalsen en afvoerband treedt mengeffect op.
- Capaciteit 1 robot: afhankelijk van inhoud bak op robot.
- Programma’s: onbekend.
- Minimale afmeting voergang: circa 2,5 meter.
- Losmethode: na doseerwalsen op losband voorop. Zowel links- als rechtslossend.
- Transportmethode door stal: zelfrijdend op vier wielen. Robot vindt zijn weg door de stal via een draad die in de betonvloer of erfverharding is gefreesd.
- Stroom: alleen voor bodemkettingen en doseerwalsen op voorraadtunnels. Geringe behoefte.
- Voerbevoorrading in: voorraadtunnels. Daarin kunnen vaste blokken of balen ruwvoer of losgestorte bijproducten. Een paar keer per week bevoorraden is genoeg. Werking en bouw zijn vergelijkbaar met het bovenwerk van grote Schuitemaker-voerdoseer- of -opraapwagens. De tunnels laden de robot laagsgewijs via een opvoerketting met doseerwals. De weegsensoren op de robot geven de vulhoeveelheid aan.
- Vulwijze: vaste blokken met een kuilhapper of -voersnijder.
- Krachtvoeropslag in: standaardkrachtvoersilo’s.
- Richtprijzen: vanaf €85.000
- Info: Schuitemaker Rijssen, tel. (0548) 51 41 25; www.sr-schuitemaker.nl.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.