Rundveehouderij

Achtergrond

Overstap van doseerwagen naar voermengwagen

Peter Dijkveld Stol was een fervente aanhanger van de voerdoseerwagen. Maar hij stapte over nadat hij met een voermengwagen had kennisgemaakt. Meer melk en rust met de voermengwagen.

PROFIEL:

Naam: Peter Dijkveld Stol (36). Woonplaats: Rutten (FL.). Bedrijf: 230 melkkoeien. Quotum 2,1 miljoen kilo. Jaargemiddelde 9.100 kilo met 4,55 % vet en 3,60 % eiwit.


Peter Dijkveld Stol en zijn vader waren 11 jaar verknocht aan het werken met de voerdoseerwagen. De lage aanschafprijs, de eenvoudige techniek en het geringe brandstofverbruik lagen daaraan ten grondslag. Peter: „We halen jaarlijks ruim 9.000 liter uit een koe. En dat met zo’n goedkoop voersysteem. De meerwaarde van een voermengwagen kwam bij mij niet in beeld.”
De machineleverancier stelde hem echter in de gelegenheid om een voermengwagen naast de voerdoseerwagen te testen. Bedoeld als interne test voor de fabrikant. Dus werd 7 maanden de voermengwagen ingezet, tussendoor twee keer afgewisseld met de voerdoseerwagen. Het rantsoen bleef nagenoeg ongewijzigd: gras, mais, aardappelen, soja, raap en hooi.
De melkveehouder raakte overtuigd van de voordelen van de voermengwagen. De gemiddelde melkgift per koe steeg in die 7 maanden met ruim 1 liter per dag. Ook de gezondheid van het vee ging erop vooruit. Volgens Peter allemaal terug te brengen op het beter gemengde voer. „Bij de voerdoseerwagen vraten de sterkste koeien het lekkerste, energierijkste voer weg. Die hiërarchie lijkt nu weg te zijn.”
Behalve een variatie in melkgift per lactatiegroep, merkte Peter ook duidelijk verschil in de stal: meer rust, minder dringen aan het voerhek en minder voerresten. „De vaarzen doen het makkelijker. Ze zijn sneller op een hoog melkniveau, hebben minder afkalfproblemen en klauwproblemen.”
Ook de inzetbaarheid bij het jongvee waardeert Dijkveld Stol. Omdat er minder voerresten zijn, krijgt het jongvee een kwalitatief beter rantsoen. Vooral de hooiopname is verbeterd.
Zeven maanden is nog te vroeg om harde conclusies te trekken. Maar op basis van de ontwikkeling in de BSK en het jongvee verwacht Dijkveld Stol met een jaar een flinke stijging te maken in de melkgift. De 305 dagenproductie moet dan richting de 10.000 liter gaan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.