Rundveehouderij

Achtergrond

Ontspannen schudden met brede machine

Werken met hooibouwmachines is voor sommigen een noodzakelijk kwaad. Anderen werken er juist graag mee. Bertus Lensink kocht drie jaar gelden al een 13-meterschudder en onlangs een heel brede hark met zijafleg.

Terwijl de hakselaar de percelen afwerkt, rijdt Bertus Lensink rustig door. Hij kan de hakselaar met gemak voorblijven.

“Je moet er net zo mee rijden als met een auto”, vertelt Bertus Lensink als hij zijn nieuwe aanwinst naar een perceel manoeuvreert. Hij bedoelt dat je gewoon de binnenbocht mag nemen, want de 9 meter lange hark stuurt zichzelf via een gedwongen stuursysteem goed door de bochten.
Het is een nieuwe zwadhark met zijafleg. Met een werkbreedte van 10 meter via drie harkrotoren is het de breedste hark met zijafleg in de markt. De hark past goed in Lensinks bedrijfsvisie.

Snel werken, maar wel zelf

Jaarlijks kuilt Lensink zijn grasareaal vijf of zes keer, totaal zo’n 160 hectare. Per keer is dat ongeveer 30 hectare. Daarbij kuilt Lensink volgens zijn eigen visie. Namelijk niet als het gras lang genoeg is, maar als het weer het toelaat.„Als je wacht tot het gras lang genoeg is en het blijft onstabiel weer, dan ben je snel te laat. Te veel structuur erin betekent voor mij kwaliteitsverlies.” De kuilen hebben doorgaans allemaal boven de 900 VEM. Bang voor te weinig structuur is hij niet:„Structuur kan je wel toevoegen, niet eruit halen”, benadrukt Lensink.

Brede machines doen hier het werk. Drie jaar geleden kocht Lensink een 13-meterschudder, ook als één van de eersten.

Lensink is kritisch, ook op de nieuwe hark. Zo moet hij handmatig het zwaddoek uitklappen. Dat is niet van deze tijd.

Mix van binnen- en buitenwerk

Maaien, harken en schudden moet snel, want Lensink staat er alleen voor. Vandaar dat hij niet bezuinigt op hooibouwmachines. Lensink:„Ik hou van de veelzijdigheid van het vak. Dat betekent niet alleen in de stal, maar ook op het land. Juist die combinatie vind ik prachtig.” 30 hectare maaien, schudden en harken is een hele klus. Harken moet vlak voordat de loonwerker komt gebeuren.
Lensink wilde een bredere hark met zijafleg om twee belangrijke redenen. Allereerst de capaciteit. Met de vorige zijafleghark (werkbreedte 6,2 meter, twee rotoren) lag de capaciteit op 5 à 6 hectare per uur. Te weinig. Lensink werkte niet relaxed met de oude hark. Hij moest op tijd beginnen, anders kon hij de hakselaar niet voorblijven. En als er iets tussenkwam, zoals een koe die kalft, moest hij gehaast werken. De nieuwe hark doet 10 hectare per uur en bespaart Lensink elk jaar 15 à 20 manuren.
Ten tweede blijft Lensink bij het type zijafleg, omdat hij dan veel gras in één zwad kan leggen. Met middenafleg kan dat niet. Bij een eerste snede gaan er twee werkbreedtes op een zwad, bij volgende, veelal lichtere snedes draait hij drie à vier werkbreedtes op een zwad.„Met minder, maar wel goede zwaden probeer ik de loonwerker zo efficiënt mogelijk te laten werken.”
De hakselcapaciteit ligt dan ook hoog: gemiddeld 8 à 10 hectare per uur. Bijkomend voordeel is dat de hakselaar en de trekkers weinig sporen maken.

Drie à vier werkbreedtes op één zwad leggen is simpel. Dat schiet lekker op, ook voor de hakselaar.

Nieuw pakt positief uit

De brede hark is een dure machine, hij kost bruto €34.395. Lensink weet dat, maar heeft daar een duidelijke filosofie achter.„Ik ben de eerste die zo’n hark heeft gekocht, dat brengt wat extra korting op. Met een nieuwe machine geniet ik bovendien van 1 jaar garantie en geldt doorgaans een flexibele coulance-regeling. Daarnaast ruil ik de machine tijdig in, na een jaar of 6. De machines zijn dan technisch nog goed en erg gewild als gebruikte machine.” De inruilprijs is dan nog hoog.
Door te werken met jonge werktuigen heeft Lensink weinig reparaties, dus weinig stilstand.„Een halve dag sleutelen kan ik me niet permitteren. Als ik alsnog werk moet uitbesteden, kan zo’n dure machine niet meer uit.”
Lensink is nog niet helemaal tevreden over de nieuwe machine. Zo ziet hij liever een automatische uitklapmethode van het zwadbord (nu handmatig) en zouden de wieltjes onder de achterste rotor zwenkwieltjes moeten zijn. Nu wringen ze te veel in bochten.
Over de meerkosten ten opzichte van de loonwerker is Lensink ook helder.„Qua kosten zal het via de loonwerker best goedkoper kunnen. Zoals ik het zelf bereken, hou ik voor mezelf dezelfde €12 per uur over als een chauffeur verdient bij de loonwerker. Dat is voor mij voldoende.” Maar belangrijker dan die €12 vindt hij dat hij het werk zelf kan blijven doen. Het is immers mooi werk.

Profiel

Naam: Bertus Lensink (45).
Woonplaats: Heeten (Ov.).
Bedrijf: melkveebedrijf met 80 melkkoeien en 60 stuks jongvee. Het quotum bedraagt ca. 685.000 kg, de gemiddelde 305-dagenproductie 8.200 kg met een vet- en eiwitpercentage van respectievelijk 4,29 en 3,49. Er is 53 ha grond in gebruik, waarvan 16 ha snijmais, de rest is gras. In het verleden is Lensink ook actief geweest in de fokkerij.
Aanleiding voor reportage: Bertus Lensink investeerde in een nieuwe 10 meter brede hark met zijafleg. Die is momenteel de grootste in de markt. Hij wil zo goed mogelijk harkwerk leveren om de loonwerker efficiënt het gras te laten inkuilen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.