Rundveehouderij

Achtergrond

Onderscheiden door nieuwe mengtechniek

Het aanbod van horizontaal- en verticaalmengers in Nederland is overweldigend. Toch zitten er nog gaten in die overvolle voermengwagenmarkt. Dat blijkt op de Sima-beurs in Parijs 2005.

Machinefabrikanten proberen zich steeds te onderscheiden van anderen. Dat was ook te zien op de Sima, de Franse landbouwbeurs. Een alternatief mengprincipe uitvinden bijvoorbeeld bleek populairder dan het verfijnen of verbeteren van de bestaande mengprincipes. Want er is al veel van hetzelfde (zie ook het kader Aanbod mengers in Nederland). Een ander systeem betekent een ander verhaal en dan val je beter op.

Seko verwacht veel van haar nieuw ontwikkelde mengsysteem. Dat bestaat uit één grote opengewerkte mengvijzel met een kleine die in het hart van de grote draait. Volgens de fabrikant komen de eerste binnenkort naar Nederland. Prijzen zijn voorlopig onbekend.

Meer haspelmengers

Steeds meer fabrikanten richten zich op mengsystemen waarvan het aanbod klein is. Voorbeelden daarvan zijn de haspel of peddelmenger of de zelfladende verticaalmenger.
De bekendste aanbieders van haspelmengers zijn de Ierse fabrikanten Keenan en Redrock en het Duitse Stoll-JF. Daar kwam 2 jaar terug het Franse Lucas.G bij. Al deze machines baseren het mengen op het vrijevalprincipe. Anders gezegd: het voer wordt gemengd op een minder gedwongen wijze. Door vallen dus.
Inmiddels zijn er meerdere merken, zoals ook blijkt uit de foto’s. Zo is er het Ierse merk Hispec met een peddelmenger en het Franse Belair met een haspelmenger.

Nieuw ongedwongen mengprincipe

Het Italiaanse Seko heeft een compleet nieuw systeem met ook, zo meent de fabrikant, een ongedwongen mengprincipe. Het systeem mengt het voer met een open, grote horizontaal liggende mengvijzel. De vijzel is net zo breed als de mengkuip. Midden door de grote vijzel draait een kleinere vijzel in tegengestelde richting.
Ook het aanbod van zelfladende en uitkuilende verticaalmengers is klein. De Spaanse fabrikant Camara bedacht een simpele en zeer voor de hand liggende oplossing: een laadkraan achter op een verticaalmenger.
De Franse fabrikant Jeulin toonde een simpele methode om krachtvoer te mengen met ruwvoer. Dat gaat middels een aparte krachtvoerbak vóór op de uitkuilwagen. Via een vijzeltje wordt vervolgens het krachtvoer (of het meel) tijdens het lossen erbij gemengd.

Deze Franse fabrikant levert een haspelsysteem met de snijmessen haaks op de haspel. In de kuip zitten contramessen. Apart is de hydraulische dissel die de kuipstand varieert en zo de richting van het voer. Drie modellen van 14, 16 en 18 kuub. Info op www.belair-sarl.com.

Redrock verruilde enkele jaren terug het peddelmengsysteem voor een haspelmenger. Dit om de snijwerking te verbeteren. Voor handig periodiek onderhoud aan de messen zijn ze gemonteerd aan draaibare steunen. Drie typen van 12 tot met 30 (!) kuub. De 16-kuubs kost €30.000.

Stoll-JF houdt het ook nog altijd op een peddelmenger. Net als bij fabrikant Hispec schuingeplaatste peddels aan lange armen met een rubberflap om de kuip schoon te poetsen. Drie typen: 12 tot en met 19 kuub. Vermogensbehoefte: 44 tot 81 kW (60-110 pk). Info op www.stoll-jf.de.

De Ierse fabrikant Hispec maakt mengers met in de kuip peddels en opvallend veel messen. De wagens zijn verkrijgbaar van 10 tot en met 18 kuub. De vermogens behoeften lopen uiteen van 44 kW (60 pk) tot 74 kW (100 pk). Meer info op www.hispec.net.

Meer concurrentie

Al met al lijkt het erop dat meer fabrikanten de gaten in de markt opzoeken en zich vooral daarop gaan concentreren. Het gevolg laat zich raden. Meer concurrentie betekent immers meer aanbieders voor hetzelfde aantal klanten. En dus is te verwachten dat prijzen voor fabrikanten van onder meer haspelmengers onder druk komen te staan.

Aanbod mengers in Nederland

Nederland telt 30 leveranciers van voermengwagens. Van deze 30 kunnen er 14 een horizontaalmenger leveren, 20 een verticaalmenger en 12 een zelfrijdende voermengwagen.
Het aanbod haspel- of peddel mengers is laag in Nederland: vier aanbieders: Keenan, Lucas.G, Stoll-JF en Redrock.
Dat geldt ook voor het aanbod zelfuitkuilende verticaalmengers. Ook hier slechts vier merken: Peecon, Trioliet, Strautmann en Van Lengerich.

ZELFLADEND : de Spaanse fabrikant Camara toont een heel simpele oplossing van een zelfladende verticaalmenger. Het is een 360 graden draaibare laadkraan, gemaakt achter aan de mengkuip. Bediening gaat ook achterop. De fabrikant zoekt nog dealers in Nederland.

OP COMMANDO KRACHTVOER : fabrikant Jeulin bedacht een simpele methode om krachtvoer of meelsoorten tijdens het lossen erbij te mengen. Dat krachtvoer komt uit de grote vijzelbak voorop. Meerprijs vijzelbak €3.000. Meer info op www.jeulinsa.fr.

Grotere en wendbare zelfrijders

KUHN : de nieuwe Kuhn SP-zelfrijders (14 en 18 kuub) ogen strak en hebben een moderne cabine. Op de bodem twee liggende vijzels. Het 18-kuubstype kost €137.595.

MAYER : de driewielige zelfrijdende verticaalmenger valt op door design en compacte afmetingen. De 12-kuubs machine kan op de plaats omdraaien. Richtprijs €106.000.

SEKO : de dubbele verticaalmenger Tiger Self VM 20S (20-kuubs) komt door de grote kuip en het tandemstel fors over. Motorvermogen 129 kW (175 pk). Prijs: €144.425.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.