Rundveehouderij

Achtergrond

Met keizersnedes over de tong

De tamtam gaat snel in Ierland. Iedereen heeft het over mijn pubbezoek, en binnen twee uur weet het hele dorp van een geslaagde keizersnede.

Een week na mijn opzienbarende pub-bezoek sta ik op een bedrijf een keizersnede te doen. De boer zegt me: “Ik hoorde dat je in die pub was geweest?”. “Hoe weet jij dat?”, was mijn reactie. “Tsjaaa”, dat wilde hij niet zeggen.
Later op de avond werd ik geroepen bij een vaars met een slag in de baarmoeder. “En”, zei de veehouder, “hoe was het in die pub?” Ik stond versteld. Heel de buurt scheen te weten dat ik daar binnen was geweest!

Zijn eerste keizersnede

Afgelopen week werd ik bij een zieke koe geroepen. De buurman van de veehouder was er ook, en hij vroeg me of ik ook even naar zijn koe wou kijken: ze stond op het punt van kalven maar het vorderde maar niet. Ik voelde de koe op. Het kalf was echt te groot, dus we besloten een keizersnede te doen.

Deze boer woont aan een ‘levendig’kruispunt van wegen, een kruispunt dat ook nog eens naar zijn familie is vernoemd: Finnegans cross. Vanaf zijn erf kun je precies zien wie er voorbij komt en wat er allemaal op straat gebeurd. Maar dat gaat ook andersom: iedereen kon ons zien, druk bezig met de keizersnede!
Voor de veehouder was het de eerste keizersnede die ooit op zijn bedrijf was gedaan, dus hij was nogal excited! Het ging allemaal goed: een groot, gezond kalf en een operatie zonder complicaties.

Lokale tamtam in aktie

Twee uur later was ik bij een andere veehouder, zo’n 5 km verderop. “Ik hoorde dat je vanochtend een keizersnede hebt gedaan voor Finnegan?”. Hoe kon hij dat nu al weten?! Finnegan, de eigenaar van de keizersnedekoe, was zo vol van het hele gebeuren dat hij het aan iedereen aan het vertellen was. Hij had het alleen wel over the German vet, maar iedereen wist wel dat ik, the Dutch vet, dat dan geweest moest zijn!

Het was zelfs zo dat er ’s middags drie auto’s op het kruispunt geparkeerd waren, allemaal ‘bezoekers’ voor de keizersnedekoe! Ze was een ware attractie geworden! Hij kon bijna entree gaan vragen…

Foto

Hanneke Mertens

Of registreer je om te kunnen reageren.