Rundveehouderij

Achtergrond

Met Keenan voermengwagen geen structuurbederf

Haspelmengers kunnen lang kuilgras of balen niet verwerken. Vorig jaar introduceerde het Ierse Keenan de Bale Handler, die wél snijdt en mengt. Een indruk van vijf gebruikers.

De Bale Handlers zijn herkenbaar aan de opstaande hydraulische klep, de rubber flappen en de stangenconstructie waarop uitgesneden kuil (blok) gedoseerd naar binnen gaat.

Bij de vijf gebruikers van de Keenan Bale Handler draaien een 10-, twee 14-, een 17- en een 20-kuubs. Unaniem noemen ze twee pluspunten: geen structuurbederf en een laag benodigd trekkervermogen. Draait de trekkermotor lekker rustig tijdens mengen, dan wordt graskuil niet geforceerd gemengd of gesneden en blijft structuur behouden. Een pluspunt dat minder genoemd is, is dat de Keenan ook kleine rantsoenen, zoals voor enkele droogstaande koeien, perfect kan mengen.
Minpunt vinden gebruikers vooral de naar verhouding forse breedte en lengte en het hoge leeggewicht. Zo weegt de 20-kuubs leeg maar liefst 9,2 ton. Dat is volgeladen circa 14 ton op één as. Niet fijn voor straatwerk en drempels.
Ondanks dat de naam Bale Handler (vrij vertaald: balenverwerker) suggereert dat de wagen balen kan mengen, gebeurt dat nauwelijks. Wel worden blokken kuilgras in één keer op het stangenstelsel (zie foto) gelegd die de wagen langzaam naar binnen werkt. Daardoor mengen de Bale Handlers sneller en homogener dan de oude Keenans. Silagebalen voeren gaat het beste door ze in parten op de stangen te leggen. En ondanks die snijdende werking is er geen sprake van structuurbederf en blijft het mengsel lekker luchtig. Zelfs als de wagen 3 kwartier staat te mengen.
Een minpunt is de windgevoeligheid. Vooral lichte producten als stro kunnen bij een fors windje van de wagen afwaaien. Ook als tijdens mengen het voer naar beneden valt, waait af en toe voer op.

Verknochte fans

Keenan-gebruikers zijn trouwe fans. Drie van de vijf gebruikers die 10 tot 12 jaar probleemloos met een Keenan hebben gedraaid, hebben niet de aanschaf van een ander merk of mengsysteem overwogen. Dat heeft mede te maken met het feit dat kopers doorlopend rantsoenadvies kunnen krijgen. Daar wordt regelmatig gebruik van gemaakt. De neutrale opstelling van de adviseurs ervaren boeren als een plus.
Vergeleken met een verticaal- of horizontaalmenger is de beladingsgraad in een Keenan Bale Handler iets kleiner. Eénmaal daags een grasrijk rantsoen aan 80 melkkoeien voeren gaat vlot met het type 140 (14 kuubs). Met het type 200 (20 kuubs) dagelijks 130 à 140 koeien. De oudere Keenans kunnen door de andere haspelvorm iets minder koeien per kuub voeren.

Onderhoud makkelijk en weinig

Uitvoeren van periodiek onderhoud verschilt van eens per week tot eens per kwartaal. Tot nu toe probleemloos. Van messenslijtage in de kuip is na een half jaar niets te zien. Wel braken op één adres twee messen eruit; oorzaak onbekend. Standaard lost de Keenan voorop aan de linkerkant. Het zicht daarop is goed.

Prijzig

De Keenans zijn niet goedkoop. Zo kost de 140 Bale Handler €30.000. Een vergelijkbare 12-14 kuubs verticaalmenger kost circa €21.000 inclusief weeginrichting. Een horizontaalmenger zit daar nog €2.000 boven. Desondanks zijn Keenan-gebruikers merktrouw. Zij zien veel meerwaarde in het geringe dieselverbruik, structuurbehoud, gratis voeradvies en geringe onderhoudskosten.

Plus: Geen vermoezen of structuurbederf, luchtig mengsel, ook kleine rantsoenen.
Min: Lang, breed, zwaar en windgevoelig.

Technische Gegevens Bale Handler

De Keenan Bale Handlers zijn leverbaar van 8 tot en met 20 kuub inhoud. Ze staan op een enkele as; tandem is optie. Gegevens van de Klassik 140: inhoud 14 kuub, afmetingen (lxbxh) 5,98 x 2,58 x 2,38 meter. Leeggewicht 6.000 kilo. Benodigd trekkervermogen 48 kW (65 pk).
Prijs: €30.000 excl. BTW. Standaard met hydraulische steunpoot, weeginrichting, bietenklep en verlichting. Mengwagen geschikt voor natte mengsels. Lost linksvoor. Optie achterop tweezijdig lossen, meerprijs €2.560.
Leverancier: Keenan Europe BV, tel. (06) 50 66 33 34.

Het verschil met de oude Keenan is de stangenconstructie bovenop met tegenmes en snijmessen die onderin de kuipwand zijn bevestigd.

Tegen een meerprijs van €2.560 kan de Keenan achterop links en rechts lossen. Het is zelfs mogelijk om tegelijk links en rechts te lossen. Het zicht daarop is slecht. Goede spiegels op de trekker zijn dan een must. Standaard lost de Keenan linksvoor door één schuif.

Onderhoud plegen aan de hoofdaandrijving is goed te doen via de twee ver openslaande deuren. Inclusief doorsmeren van de vetnippels neemt periodiek onderhoud 10 minuten in beslag. Eenmaal per kwartaal de kettingspanning controleren is voldoende.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.