Rundveehouderij

Achtergrond

Meer melk nu loonwerker voert met voermengwagen

Guiseppe Eiting besteedt voeren uit. Het werkt makkelijk en spaart arbeid en investeringsruimte.

Meer melk nu loonwerker voert

Voeren is een makkie geworden voor melkveehouder Guiseppe Eiting. Het enige dat hij nu nog hoeft te doen is graszaadhooi, zout en mineralen klaarleggen. Iedere ochtend komt namelijk loonwerker Sander Bruil met zijn voermengwagen.
Hoofdreden daarvoor is dat de veehouder zelf niet wil investeren in dure machines. „Trekker met voorlader, wagen; je bent zo €80.000 kwijt. Dat steek ik liever in quotum en grond.” Maar als hij door zou werken met zijn U-snijder en voerdoseerbak zouden beide machines binnen een jaar vervangen moeten worden. Nu hij er alleen het jongvee en de droge koeien mee voert, schat hij de resterende levensduur op 5 à 6 jaar.
Ook scheelt het arbeid. Voorheen was Eiting 1,5 uur per dag bezig met voeren. Nu besteedt hij die tijd aan het verzorgen van zijn koeien. Daarnaast werkt het rustgevend. „Hoe druk ik ook ben, het voeren is in orde.”
Vooraf had hij wel wat zorgen. „Er was ons gezegd dat de koeien het gemengde voer in het begin niet zouden vreten.” Maar dat bleek niet waar te zijn. Spijt heeft Eiting dan ook allerminst. Ten opzichte van 15 oktober vorig jaar, toen hij voor het laatst zelf voerde, geven de dieren 2,5 kilo per koe per dag meer. De veehouder schrijft dat vooral toe aan de overstap naar gemengd voeren. Het rantsoen is smakelijker en beter uitgebalanceerd. „Dit konden we zelf niet voor elkaar krijgen. Doordat ik nu ook gedorst hooi kan voeren, zit er meer prik in”, vertelt hij. Het valt de veehouder verder op dat de nieuwmelkte koeien hun conditie beter vasthouden.
Wekelijks koppelt loonwerker Bruil via de mail terug wat hij gevoerd heeft. Als Eiting het rantsoen wil aanpassen, wordt dit op het erf in de boordcomputer aangepast.
Voeren kost Eiting 35 cent per koe per dag. „Dat is 1,2 cent per kilo melk. Als ik het zelf had gedaan, was ik net zo duur uit en had ik ook het werk nog.” Klik hier voor een ander reportage over hetzelfde onderwerp.

Profiel

Naam: Giuseppe Eiting (34)
Woonplaats: Rekken (Gld.).
Bedrijf: 84 melkkoeien met 8.500 kg melk met 4,48 % vet en 3,45 % eiwit. Ze worden gevoerd door Bruil Voertechniek.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.