Rundveehouderij

Achtergrond

Makkelijker hark doorsmeren met hulpjes

Een hark doorsmeren is vervelend werk als het met slecht gereedschap gebeurt. Goed gereedschap en de juiste hulpmiddelen maken van doorsmeren een korte, leuke klus.

Soms gaat doorsmeren van een machine niet zoals het moet: lastig bereikbare vetnippels, er gaat meer vet naast de nippel dan erin, en als je bijna klaar bent, blijkt de vetspuit leeg te zijn. Althans, dat leek zo. Valse lucht is de oorzaak.
Goed gereedschap en hulpmiddelen maken het smeren prettiger. De meeste vetspuiten hebben een inspuitdruk tot 400 bar. Dat voldoet normaliter. Verder geldt:
- maak de vetnippels eerst schoon met een zandvrije doek. Zand richt schade aan;
- smeer kruisstukken (bij een aftakas, schudder) niet te veel. Vooraf een kruisstuk schoonmaken, vergemakkelijkt de controle;
- verwijder overtollig vet met een (papieren) doek;
- koop niet de goedkoopste vetspuit: deze slijt snel en onderdelen zijn lastig verkrijgbaar. Slecht passende zuigers zorgen voor valse lucht, wat leidt tot irritante misslagen;
- zorg dat de vetspuitkop strak over de vetnippel gaat. Een kop is nastelbaar door eraan te draaien. Een vetspuitkop is los te koop voor circa €2;
- schroef vetnippels met ingedroogd vet los en schraap met een naald het ingedroogde vet eruit. Daarna kan vet er makkelijk ingepompt worden.

CONTAINERVETSPUIT: voor de wat grotere verbuiker zijn er ook zogenoemde containervaten vet verkrijgbaar. Tegenwoordig allemaal met containers van 18 kilo vet. Een pneumatische versie kost al gauw €600, een voetbediende (foto) circa €200. Eén trap op de voetpomp is voldoende voor 10 nippels. Voor de hele grote vetverbruiker zijn er 200-litervaten op wielen verkrijgbaar à €2.000.

ACCU-VETSPUIT: schaf een accu-vetspuit aan als u ook in het land snel en handig wilt smeren. Een accu-vetspuit lijkt qua houder, verpakking en accu’s het meest op een accu-boormachine. Er passen normale 400-grams vetpatronen in. Onder meer de merken Alemite, Lincoln en MacNaught (foto) leveren er een. De MacNaught kost €335. Let op: smeer door dit gemak niet te veel.

HULPSTUKKEN: om goed en precies kettingen, kogellagers of tandwielen te smeren, is het handig deze hulpstukken aan het uiteinde van de buis van de vetspuit te klikken. Een naald om door de afdichting heen lagers te smeren, een haakse vetspuitkop of spuitlans om kettingen mooi en gelijkmatig in te vetten.

VERLENGSTUK: koop een vetspuit met daaraan een metalen, starre buis. Die werkt het handigst bij het doorsmeren van makkelijk bereikbare vetnippels. Schaf daarbij een flexibele verlengstuk aan, dat zo aansluitbaar is op de buis. Het flexibel verlengstuk is makkelijk voor moeilijk bereikbare vetnippels, zoals bij de aftakas.

EENHANDS VETSPUIT: met deze handvetspuit kan één hand vet verpompen en de vetspuit vasthouden. De andere hand is vrij om de vetspuitkop op de vetnippel te duwen. Nadeel is een lagere inspuitdruk en iets minder vet per pompbeweging. Als er veel vet verpompt moet worden, kan het leiden tot vermoeide vingers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.