Rundveehouderij

Achtergrond

Machinekosten altijd in de hand

Samenwerken is bij Harry de Boer al 40 jaar dagelijkse kost. Zo houdt hij met €4,50 per 100 kilo de bewerkingskosten laag. De basis: een sterke vertrouwensband en passende karakters.

Dagelijks fietst De Boer 750 meter om de trekker met de voermengwagen bij buurman Bakker op te halen.

De loonwerker komt alleen voor het ploegen en zaaien. Toch staan er weinig werktuigen op het erf van Harry de Boer. De meeste staan namelijk bij zijn buren. Met z’n vieren delen ze de mobiele kraan, beregeningshaspel en drijfmesttank, met z’n drieën de wikkelaar en met z’n tweeën de voermengwagen, hooibouwwerktuigen en rondebalenpers. De samenwerking bestaat al 40 jaar. De vorige generatie heeft daarvoor de basis gelegd.
De vier familiebedrijven De Boer, Bakker, Renema en De Jong zaten vroeger op een eiland zonder goede verbindingsweg naar het vasteland. Ze waren dus op elkaar aangewezen. Sinds 30 jaar is er wel een goede verbindingsweg naar de Kaapse polder, maar de samenwerking bleef. De Boer werkt nu het meest samen met buurman Bakker, met wie hij onder meer schudder, hark en rondebalenpers deelt. Twee jaar geleden kochten ze samen een voermengwagen die ze dagelijks bij elkaar ophalen.

Sterk vertrouwen sleutel tot succes

Dat deze samenwerking al zo lang standhoudt, komt door het grote vertrouwen dat de boeren in elkaar hebben. Zo is bijvoorbeeld geen aparte BV of firma opgericht waarin de machines te boek staan. Ook voor verzekeringen en onderhoudskosten bestaat geen aparte geldpot. Sommige machines verzekert de een, andere staan weer bij de ander op de verzekeringsbalans. Ook machinelijsten of -logboeken ontbreken waarop gewerkte hectares/uren of onderhoudsbeurten worden bijgehouden. Ieder zorgt op zijn beurt dat de machines tijdig een onderhoudsbeurt krijgen. Gaat dat samen met een kleine reparatie, dan is dat voor eigen rekening. „Je moet niet op E100 kijken, anders is het nooit ’n haalbare kaart”, voegt De Boer eraan toe.
Ook de machine-aankoop gaat telkens anders. Soms koopt de een de complete machine en maken de anderen een bedrag aan hem over. Bij grotere investeringen, zoals de voermengwagen en rondebalenpers, wordt met deelfacturen gewerkt. Ze proberen eens per jaar de grotere gemaakte kosten, zoals dure reparaties, met elkaar te bespreken en te verdelen.
Omdat ze machines samen kopen en intensief inzetten, wordt er tijdig vernieuwd en is een jong en compleet machinepark aanwezig. Ondanks dat zijn de bewerkingskosten (de som van eigen mechanisatie), het loonwerk en de betaalde arbeid over 2002-’03 met E4,50 per 100 kilo melk erg laag. Volgens AVM accountants ligt het vergelijkbare gemiddelde E1,30 per 100 kg hoger en bij melkveehouders met een vergelijkbaar machinepark ligt het nog veel hoger.

De oude trekker voor de voermengwagen is van buurman Bakker. Als tegenprestatie tankt De Boer deze altijd af.
SAMEN NIEUWE BEMESTER

Samen een nieuwe kwaliteitsmachine kopen kost minder en voorkomt een miskoop.

V.l.n.r.: Harry de Boer, Klaas Bakker, Gert de Boer en Ulbe-Jan de Jong werken veel samen. Ulbe Renema staat niet op de foto.


In totaal hebben de melkveehouders circa 140 hectare grasland, waardoor machines, zoals de bemester, intensief ingezet worden. De 7-kuubs tank met Joskin-zodenbemester is na vijf seizoenen en zo’n 2.000 hectare echt aan vervanging toe. Er wordt nog getwijfeld tussen alleen een nieuwe bemester of een compleet nieuwe tank met bemester.
Een nieuwe moderne mesttank met sleepvoetbemester kost al gauw E30.000. Daarvan hoeven de veehouders slechts een kwart uit te geven. Wel kost het doorgaans veel tijd voordat tot de koop wordt overgegaan. Iedereen moet het immers met de aankoop eens zijn. En omdat ieder kennis en kunde inbrengt, voorkomt dat altijd een miskoop.

Gezamenlijk hulpstoffen inkopen

Naast machines kopen de melkveehouders ook steeds vaker grote hoeveelheden hulpstoffen samen in. Zo werd onlangs een pallet vol rondebalennet en 60 rollen wikkelfolie aangeschaft. De net- en foliekosten komen volgend jaar uit op €2,32 inclusief BTW per baal. Dat is ongeveer €0,18 minder dan afgelopen seizoen. Ook het vloeibare propyleenglycol wordt per 1.000 kilo ingekocht en is daarmee circa €90 goedkoper vergeleken met kleinere hoeveelheden.

Sterke band op alle fronten beter

De Boer heeft geen exacte kostprijscijfers in zijn hoofd zitten. Dat wil hij ook niet. „Als je altijd het onderste uit de kan wilt hebben en exact wilt weten hoe de kosten zich werkelijk verhouden, dan mislukt de onderlinge samenwerking zeker. Het sterke vertrouwen dat we in elkaar hebben, komt vooral omdat onze karakters bij elkaar passen. Alleen dan is samenwerken mogelijk. Het maakt het werken plezieriger en als bonus houd ik de machinekosten onder controle”, zegt de veehouder.
De veehouders helpen elkaar waar mogelijk. Gaat een machine kapot, dan wordt deze vaak samen gemaakt. Ook bij grote verbouwingen of renovaties staan ze voor elkaar klaar. En rijdt er zich een vast op het land, dan komt er doorgaans wel een ander om hem los te trekken, zonder dat daar een mobiele telefoon aan te pas komt.

Profiel

Naam: Harry de Boer (56).
Woonplaats: Gaastmeer (Fr.).
Bedrijf: De Boer heeft in maatschap samen met zijn vrouw Gonny 75 koeien. De melkrobot melkt jaarlijks een quotum van 611.000 kg vol. De gemiddelde jaarproductie is ongeveer 8.000 kg met 4,50 % vet. Op de ligboxenstal na is alles in pacht. Op de 44 ha zware knipklei staat alleen gras dat de veehouder zelf inkuilt in ronde balen.
Aanleiding voor reportage: De familie De Boer werkt al 40 jaar intensief samen met drie melkveehouders in dezelfde buurt. De basis hiervoor is gelegd in de tijd dat ze op een eiland woonden. De samenwerking leidt tot een forse kostenbesparing bij de machines en de inkoop van hulpstoffen. Daarnaast levert het veel extra werkplezier op.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.