Rundveehouderij

Achtergrond

Maak tweedehands schudder weer tiptop in orde

Tweedehands hooibouwmachines presteren goed genoeg voor kleinere veehouders. Geef ze wel extra aandacht qua onderhoud en speur mankementen tijdig op.

VERVANG KAPOTTE TANDEN SCHUDDER TIJDIG

Zwakste punten van een oudere schudder zijn de tandwielkastjes en tanden. Controle is simpel.

Monteer tanden goed: dus met inverende krul zoals op de foto. Ongelijke tanden (lengte) moeten tegelijk de bodem raken en let op de draairichting.

- Controleer de (haakse) tandwielkastjes op oliekwaliteit en -hoeveelheid. Te weinig smeervet of -olie duidt op lekkage. Verwijder er omheen gewikkeld gras. Dat veroorzaakt vaak een defecte oliekeerring.
- Kies altijd de juiste vet- of oliesoort. De dealer geeft hierover het beste advies. In veel gevallen wordt er afgevuld met een smeervet. Dat is dunner dan vet en dikker dan olie.
- Controleer de speling tussen de rotoren door deze handmatig tegen elkaar in te draaien. Meer dan een halve centimeter vrije slag betekent schade. Een forse tandwielslijtage is doorgaans het gevolg van droge tandwielkasten.
- Controleer de vetkwaliteit in een aandrijfpotje/tandwielkast. Oud vet wordt hard en verlies zijn smerende werking. Verwijder dat en vervang het. Hoeveelheden staan in een handleiding meestal aangeduid in kilo’s.
- Vervang kapotte tanden. Gaan er in een korte tijd meerdere tanden kapot, dan is het beter ineens alle overige tanden te vervangen. Dat voorkomt later ergernis, zoals bij de opraapwagen, de opraappers, de hakselaar of in de winter bij de kuilvoersnijder.
- Gebruik merkonderdelen. Die passen beter en gaan langer mee dan imitatie. Merkonderdelen geven vaak recht op garantie, en eventuele gevolgschade is gedekt.
Klik hier voor tips om hooibouwmachines in orde te maken
Klik hier voor tips om harken in orde te maken
Klik hier voor tips om maaiers in orde te maken

Controleer de lagerspeling door te voelen. Vervuiling door olie duidt op een lekkage. Hetzelfde geldt voor de andere tandwielkasten.Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.