Rundveehouderij

Achtergrond

Maak tweedehands maaier weer tiptop in orde

Tweedehands hooibouwmachines presteren goed genoeg voor kleinere veehouders. Geef ze wel extra aandacht qua onderhoud en speur mankementen tijdig op. Let bij de maaier vooral op messenhouders en hoofdscharnierpunten van de maaibok.

Verleng de levensduur van de V-snaren en lagers door in de winter de spanning van de V-snaren af te halen.

- Controleer de messenhouders. Dat zijn de boutjes of pennen waarmee een mes aan de schijf of trommel zit. Vervang de messenhouders als de speling groter is dan eenderde van de pendikte. Vervanging is eenvoudig zelf te doen. Een rafelig maaibeeld is vaak te wijten aan een versleten messenhouder.
- Verplaats zo nodig de messenhouder. Dat kan alleen bij trommelmaaiers. Doe dat als de trommel op de mesplek dun of beschadigd is.
- Check trommel of schijf op slijtage en inslagpunten. Las zo nodig die plek. Vervangen van trommels is duur, een schijf vervangen kost minder.
- Controleer de speling op het hoofdscharnierpunt tussen de driepuntsbok en maaibalk of de hoofdaandrijving van de trommels. Op dat punt scharniert de maaier en komen forse krachten. Controle gaat door handmatig de driepuntsbok op en neer te bewegen. Speling is goed zichtbaar (foto rechtsboven). Vervang zo nodig de bronzen of kunststof bussen. Te lang wachten geeft slijtage in het ijzerwerk. Herstel is dan lastig en wordt veel duurder.
- Haal ’s winters de spanning van de V-snaren in de aandrijflijn (foto links). Dat ontlast lagers en V-snaar en verlengt de levensduur ervan. Speling op lagers is dan ook te controleren.
- Check speling binnen de aandrijflijn door de schijven of trommels handmatig in tegengestelde richting te draaien. Datzelfde kan ook gecontroleerd worden tussen trekkeraftakas en een trommel of schijf. Iets speling is er altijd. Te veel duidt op te grote slijtage van tandwielen. Vergelijk bij twijfel de speling met die van een nieuwe machine.
- Let op de staat van V-snaren: poreusheid, scheuren en spanning. Vervang alle snaren op één poelie tegelijk.
- Controleer het beschermkleed rondom de maaier. Vervang het zo nodig. Het voorkomt dat rondvliegende stenen schade toebrengen.
Klik hier voor tips om hooibouwmachines in orde te maken
Klik hier voor tips om harken in orde te maken
Klik hier voor tips om schudders in orde te maken

Tussen de driepuntsbok en de maaibalk of trommelmaaier zit een hoofdscharnier. Eventuele speling is makkelijk te controleren door de driepuntsbok te bewegen.Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.