Rundveehouderij

Achtergrond

Maak tweedehands hooibouwmachines weer tiptop in orde

Tweedehands hooibouwmachines presteren goed genoeg voor kleinere veehouders. Geef ze wel extra aandacht qua onderhoud en speur mankementen tijdig op. Veel tips.

Voor de minder intensieve veehouder voldoen tweedehands maaiers, schudders of harken prima. Om bedrijfszeker het volgende maaiseizoen in te gaan, is het beter nu preventief onderhoud uit te voeren. Voer waar nodig reparaties uit. Zijn die te groot, dan is er nu nog tijd genoeg om rustig te oriënteren op een andere, gebruikte machine. De genoemde onderhoudspunten (zie kaders) zijn ook bruikbaar als punten van aandacht bij de aanschaf van een tweedehands machine.
Een belangrijke veroorzaker van storingen in het maaiseizoen is de aftakas. Geef deze daarom extra aandacht. Dat geldt zowel voor de trekkeraftakas als de tussenaftakassen, waarvan er vaak meerdere op een machine zitten.
- Vervang kapotte of beschadigde beschermingshoezen. De arbeidsinspectie controleert hierop.
- Smeer de kruisstukken niet te veel, maar wel regelmatig.
- Voorkom meedraaiende hoezen. Dat is gevaarlijk. En als gras zich strak om de aftakas wikkelt, gaat deze krom.
- Smeer het schuivend oppervlak van de stalen buizen in met vet. Soepel schuivende buizen voorkomen kapotte kruisstuklagers.
- Let er bij het vervangen van buizen op dat u gecoate buizen koopt bij groothoekaftakassen. Die schuiven beter.
- Spuit regelmatig wat olie op de drukstift. Dat houdt deze gangbaar.
- Vervang een kruisstuk als er meer dan 2 millimeter speling in zit.
- Smeer altijd de kunststof glijlagers tussen hoes en stalen buis. Dat verlengt de levensduur van de hoes aanzienlijk.

VERMIJD RAFELIG MAAIBEELD VAN MAAIER

Let bij de maaier vooral op messenhouders en hoofdscharnierpunten van de maaibok.

Verleng de levensduur van de V-snaren en lagers door in de winter de spanning van de V-snaren af te halen.

- Controleer de messenhouders. Dat zijn de boutjes of pennen waarmee een mes aan de schijf of trommel zit. Vervang de messenhouders als de speling groter is dan eenderde van de pendikte. Vervanging is eenvoudig zelf te doen. Een rafelig maaibeeld is vaak te wijten aan een versleten messenhouder.
- Verplaats zo nodig de messenhouder. Dat kan alleen bij trommelmaaiers. Doe dat als de trommel op de mesplek dun of beschadigd is.
- Check trommel of schijf op slijtage en inslagpunten. Las zo nodig die plek. Vervangen van trommels is duur, een schijf vervangen kost minder.
- Controleer de speling op het hoofdscharnierpunt tussen de driepuntsbok en maaibalk of de hoofdaandrijving van de trommels. Op dat punt scharniert de maaier en komen forse krachten. Controle gaat door handmatig de driepuntsbok op en neer te bewegen. Speling is goed zichtbaar (foto rechtsboven). Vervang zo nodig de bronzen of kunststof bussen. Te lang wachten geeft slijtage in het ijzerwerk. Herstel is dan lastig en wordt veel duurder.
- Haal ’s winters de spanning van de V-snaren in de aandrijflijn (foto links). Dat ontlast lagers en V-snaar en verlengt de levensduur ervan. Speling op lagers is dan ook te controleren.
- Check speling binnen de aandrijflijn door de schijven of trommels handmatig in tegengestelde richting te draaien. Datzelfde kan ook gecontroleerd worden tussen trekkeraftakas en een trommel of schijf. Iets speling is er altijd. Te veel duidt op te grote slijtage van tandwielen. Vergelijk bij twijfel de speling met die van een nieuwe machine.
- Let op de staat van V-snaren: poreusheid, scheuren en spanning. Vervang alle snaren op één poelie tegelijk.
- Controleer het beschermkleed rondom de maaier. Vervang het zo nodig. Het voorkomt dat rondvliegende stenen schade toebrengen.

Tussen de driepuntsbok en de maaibalk of trommelmaaier zit een hoofdscharnier. Eventuele speling is makkelijk te controleren door de driepuntsbok te bewegen.VERVANG KAPOTTE TANDEN SCHUDDER TIJDIG

Zwakste punten van een oudere schudder zijn de tandwielkastjes en tanden. Controle is simpel.

Monteer tanden goed: dus met inverende krul zoals op de foto. Ongelijke tanden (lengte) moeten tegelijk de bodem raken en let op de draairichting.

- Controleer de (haakse) tandwielkastjes op oliekwaliteit en -hoeveelheid. Te weinig smeervet of -olie duidt op lekkage. Verwijder er omheen gewikkeld gras. Dat veroorzaakt vaak een defecte oliekeerring.
- Kies altijd de juiste vet- of oliesoort. De dealer geeft hierover het beste advies. In veel gevallen wordt er afgevuld met een smeervet. Dat is dunner dan vet en dikker dan olie.
- Controleer de speling tussen de rotoren door deze handmatig tegen elkaar in te draaien. Meer dan een halve centimeter vrije slag betekent schade. Een forse tandwielslijtage is doorgaans het gevolg van droge tandwielkasten.
- Controleer de vetkwaliteit in een aandrijfpotje/tandwielkast. Oud vet wordt hard en verlies zijn smerende werking. Verwijder dat en vervang het. Hoeveelheden staan in een handleiding meestal aangeduid in kilo’s.
- Vervang kapotte tanden. Gaan er in een korte tijd meerdere tanden kapot, dan is het beter ineens alle overige tanden te vervangen. Dat voorkomt later ergernis, zoals bij de opraapwagen, de opraappers, de hakselaar of in de winter bij de kuilvoersnijder.
- Gebruik merkonderdelen. Die passen beter en gaan langer mee dan imitatie. Merkonderdelen geven vaak recht op garantie, en eventuele gevolgschade is gedekt.

Controleer de lagerspeling door te voelen. Vervuiling door olie duidt op een lekkage. Hetzelfde geldt voor de andere tandwielkasten.CHECK CURVEBAAN ZWADHARK OP SPELING

De curvebaan is het hart van elke zwadhark. Inspecteer deze onder meer op smering.

tandwielkasten af tot aan de niveauplug. Te veel olie leidt sneller tot lekkages. Deze kastjes komen op maaiers, schudders en harken voor.


- Maak de machine schoon. Haal daarbij vuil en gras weg bij lagerschalen, aandrijfpotjes en uit de krul van de harktanden. Dat laatste brengt de veerkracht op peil.
- Houd bij het vervangen van olie of smeervet altijd de voorgeschreven hoeveelheden aan. Tap kasten van tevoren goed af. Meestal geldt vullen tot aan de tandwielas of niveauplug. Dat geldt ook voor de harken en maaiers (foto boven).
- Controleer de curvebaan op speling bij de aandrijving. Zwakste schakels zijn kroon en pionwiel. Reparaties zijn erg duur. Beter is het om de machine tijdig te vervangen.
- Vervang kromme tandarmen of buig ze weer recht.
- Voel aan de tandarmen of er speling zit op de lagers die door de curvebaan lopen. Bij veel speling is er een lager kapot. Vervang deze dan. De speling is het grootst op het punt waar de harktanden het gras loslaten (waar de tanden omhoog kantelen). Slijtage treedt daar als eerste op (foto onder). Controleer op dat punt. Vergelijk zo nodig de speling met een nieuwe machine.
- Controleer de banden op poreusheid en scheurtjes in de wangen. Machines die veel buiten staan, hebben daar het meeste last van. Stal daarom een machine na gebruik altijd onder een afdak of in een schuur.
- Zie voor harktanden de genoemde punten bij het kader over de schudder.

Dit is het gevolg van vuil of kapotte lagers aan een tandarm. De curvebaan is helemaal ingesleten. Vervang tijdig lagers of de complete curvebaan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.