Rundveehouderij

Achtergrond

Maak tweedehands hark weer tiptop in orde

Tweedehands hooibouwmachines presteren goed genoeg voor kleinere veehouders. Geef ze wel extra aandacht qua onderhoud en speur mankementen tijdig op. De curvebaan is het hart van elke zwadhark. Inspecteer deze onder meer op smering.

tandwielkasten af tot aan de niveauplug. Te veel olie leidt sneller tot lekkages. Deze kastjes komen op maaiers, schudders en harken voor.


- Maak de machine schoon. Haal daarbij vuil en gras weg bij lagerschalen, aandrijfpotjes en uit de krul van de harktanden. Dat laatste brengt de veerkracht op peil.
- Houd bij het vervangen van olie of smeervet altijd de voorgeschreven hoeveelheden aan. Tap kasten van tevoren goed af. Meestal geldt vullen tot aan de tandwielas of niveauplug. Dat geldt ook voor de harken en maaiers (foto boven).
- Controleer de curvebaan op speling bij de aandrijving. Zwakste schakels zijn kroon en pionwiel. Reparaties zijn erg duur. Beter is het om de machine tijdig te vervangen.
- Vervang kromme tandarmen of buig ze weer recht.
- Voel aan de tandarmen of er speling zit op de lagers die door de curvebaan lopen. Bij veel speling is er een lager kapot. Vervang deze dan. De speling is het grootst op het punt waar de harktanden het gras loslaten (waar de tanden omhoog kantelen). Slijtage treedt daar als eerste op (foto onder). Controleer op dat punt. Vergelijk zo nodig de speling met een nieuwe machine.
- Controleer de banden op poreusheid en scheurtjes in de wangen. Machines die veel buiten staan, hebben daar het meeste last van. Stal daarom een machine na gebruik altijd onder een afdak of in een schuur.
- Zie voor harktanden de genoemde punten bij het kader over de schudder.
Klik hier voor tips om hooibouwmachines in orde te maken
Klik hier voor tips om maaiers in orde te maken
Klik hier voor tips om schudders in orde te maken

Dit is het gevolg van vuil of kapotte lagers aan een tandarm. De curvebaan is helemaal ingesleten. Vervang tijdig lagers of de complete curvebaan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.