Rundveehouderij

Achtergrond

Loonwerker laten voeren, dat loont

De voerkosten van melkveehouder Joost van Dieijen daalden vorig jaar 1,7 cent per liter melk. Een grote bijdrage daaraan leverde uitbesteding van het voeren aan de loonwerker.

Deze bok met silo’s bevordert snel en preciezer voeren. Mede hierdoor daalden de voerkosten met 1,7 cent per kilo melk.

Loonwerker Sebastiaan Zandvliet is kind aan huis bij de familie van Dieijen. Elke ochtend voert hij de koeien in twee tot drie kwartier het rantsoen dat hem is opgegeven. Van Dieijen gebruikt drie verschillende rantsoenen. Een voor de laagproductieve koeien, een voor de hoogproductieve koeien en een voor de droogstaande koeien. De laatste groep krijgt om de dag vers voer. Een extern bureau stelt de rantsoenen samen op basis van vier droge grondstoffen, drie bijproducten, mais en gras of kuil.

Nauwkeuriger voeren

De komst van de loonwerker is een van de maatregelen die Joost van Dieijen vorig jaar nam om het voeren van zijn koeien anders te organiseren. De maatregelen pakten goed uit. De voerkosten per kilo melk daalden in een jaar met 1,7 cent naar 6,2 cent per liter melk; goed voor €30.000 (zie kader Andere methode hakt erin). De melkproductie bleef op hetzelfde niveau.
Van Dieijen betaalt de loonwerker per minuut. Hij zorgt er daarom voor dat deze snel kan werken. Achter een van de twee stallen maakte hij een bokconstructie met daarop vijf silo’s, een investering van slechts een paar duizend euro. De voermengwagen kan zo eenvoudig onder de silo’s doorrijden om de droge grondstoffen sojaschroot, citruspulp, droge maisgluten en maismeel te laden. Vanuit de cabine volstaat het trekken aan een touwtje met een veerconstructie om de silo’s te openen en te sluiten.
Verderop, aan een soort plein, liggen de mais- en graskuil en sleufsilo’s met bierbostel en Cigarant. Beide silo’s zijn afgedekt met aardappelpersvezel. Van Dieijen werkt al jaren met Cigarant. „Het is een goedkope energiebron, die zorgt voor goede gehaltes in de melk.” Begin september kreeg hij 500 ton Cigarant van veevoederbedrijf Duynie geleverd.
Een belangrijk voordeel van de loonwerker is ervaring. Hij voert dagelijks op meer dan 20 bedrijven. Volgens Van Dieijen werkt hij daardoor nauwkeuriger en is hij beter in staat het van tevoren bepaalde rantsoen werkelijk te voeren. Een en ander levert een besparing op in voerkosten. Waren de kosten per kVEM in 2004 nog 19,53 cent, vorig jaar was dat 16,10 cent. Deze verlaging komt ook doordat voerprijzen lager waren. De gemiddelde voerkosten in Nederland daalden 10 procent. Bovendien bespaarde Van Dieijen €5 per ton doordat hij de droge grondstoffen niet meer elders liet malen en mengen. Door het uitschakelen van die tussenschakel kon hij grondstoffen ook nog eens €5 per ton goedkoper inkopen. Bij 400 ton droge grondstoffen loopt de besparing op tot €4.000 per jaar. „Daar moet je nog €1.200 aftrekken”, vult Van Dieijen aan, „omdat de loonweker per dag 2 minuten langer bezig is met laden.” Nu hij niet meer een kant-en-klaar mengsel inkoopt, heeft de melkveehouder het idee dat hij veel meer inzicht krijgt in de opbouw van het rantsoen. Een bijkomend voordeel.

Naast de droge bijproducten voert Van Dieijen bierbostel en Cigarant, beide afgedekt met persvezel, en mais- en graskuil.
Van de winst van €30.000 is €16.500 toe te schrijven aan de andere voermethode.

Ander methode hakt erin

Bij Van Dieijen kwamen de voerkosten in 2005 uit op 6,2 cent per kilo melk. Een besparing van 1,7 cent ten opzichte van 2004. Omgerekend betekende dat een winst van totaal €30.000. Hiervan is €13.500 toe te rekenen aan dalende voerprijzen . Opgebouwd uit 10 procent lagere voerkosten in heel Nederland en het goedkoper inkopen van droge grondstoffen. De overige €16.500 is het resultaat van een andere voermethode. Verrekend met de besparingen op arbeid (€4.500) en machines (€16.000, hij hoeft geen voermengwagen te kopen) en de extra loonwerkkosten (€23.000 op basis van €1,75 per minuut) komt het voordeel uit op €14.000. Klik hier voor een ander reportage over hetzelfde onderwerp.

Profiel

Naam: Joost van Dieijen (24)
Woonplaats: Bodegraven (Z.-H.).
Bedrijf: Van Dieijen heeft samen met zijn moeder Juus (52) een vof met 240 melkkoeien. De gemiddelde productie jaarrond is 7.716 kg met 4,38 % vet en 3,47 % eiwit. Het quotum is 1,8 miljoen kg melk. Het bedrijf heeft 107 ha land, waarvan 7 ha mais. Van de melk wordt jaarlijks 600.000 liter op het eigen bedrijf verwerkt tot kaas.
Aanleiding voor reportage: Door het voeren van de koeien op een andere wijze te organiseren, zakten de voerkosten bij Van Dieijen met 1,7 cent per kg melk. Hij voert onder andere jaarrond Cigarant, een bijproduct van cichorei-verwerking.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.