Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Koeien doen gek

Het gedrag van de dieren in de stal is heel vreemd. Het kostte me heel wat hoofdbrekens om de reden ervan te achterhalen.

Toen ik eind juni 2007 op het bedrijf kwam, stonden de koeien in het midden van de stal op een hoopje. Het was heet, dus vroeg ik me geregeld af waarom ze dat deden. Het was middenin de stal zeker niet koeler dan in de rest van de stal, en wind was daar ook niet, of minder vliegen.
Opvallend was ook dat ze alleen maar echt in het midden van stal aan het voerhek stonden. Alleen bij het eerste voer ‘s morgens verdeelden ze zich over de hele lengte van het voerhek. Tegen 11 uur zag je weer alleen in het midden van de stal koeien vreten.

Waarom doen de koeien zo vreemd?

Ik zat daar vaak over te denken als ik in de stal was en probeerde te zien waarom ze dat gedrag vertoonden. Er moest een reden voor zijn. Ik vraag me altijd af waarom dieren een bepaald gedrag vertonen als ik iets vreemds zie. Dus zat ik vaak rond de middag op een box en keek er naar om de reden te achterhalen. Op mijn vraag aan de koeien van wat ‘staan jullie hier toch als’ ik er eens tussendoor liep, kreeg ik geen antwoord. En ik vond ook weken geen antwoord.

Angstgedrag

Het antwoord kreeg ik toen ik op ons varkensbedrijf eind augustus eens buiten zat en er voor de zoveelste keer over nadacht. In de verte zag ik enkele zeugen in de buitenloop klaarstaan om een gevecht aan te gaan met een hond van ons die rondliep. De zeugen stelden zich in een soort aanvalsorde op. Toen besefte ik wat er met de koeien aan de hand was. Enkele lezers weten het denk ik nu ook wel: de koeien waren BANG, daarom stonden ze bij elkaar.

Oergedrag komt naar boven

De volgende morgen reed ik naar het koeienbedrijf om te zien of mijn idee klopte. En ja, het klopte. In het midden van de dicht op elkaar staande groep dieren stonden de jonge dieren, en koeien die slecht in de haren zaten. Dus de slappere en zwakkere dieren. In de buitenste cirkel stonden de oude en zware koeien, meestal voorzien van grote hoorns.

Dus de reden klopte die ik de avond ervoor als conclusie had ontdekt. Nu begreep ik dat een paar stukken schorem van werknemers 300 koeien zo bang kunnen maken dat het oerinstinct boven water komt. Ze maken een cirkel met de sterkste dieren aan de buitenkant om zo de aanval van roofdieren af te weren.

Daarna ben ik nog feller tekeergegaan tegen de werknemers die de koeien als de kop van jut gebruikten. Ik was er al mee bezig daar verandering in aan te brengen maar na dit gezien te hebben, was bij mij de stop door geslagen. Die dag sloeg ik ook bijna een werknemer die me de zweep niet wou geven.

Gedrag verandert snel

In de volgende weken werd het gedrag van de koeien snel anders. Ze vormden steeds minder een ring, en ze lagen ’s middags meer verspreid in de boxen. Nadat de winter inzette, heb ik de afweerring niet meer gezien bij de koeien. Wat jammer dat ik daar toen geen foto van heb gemaakt, maar ik dacht er toen niet aan dat ik zo’n zeldzaam moment kon fotograferen. Het oerinstinct in actie bij een groep van 300 koeien in het jaar 2007 in een ligboxen stal.

Slechte voeding maakt koeien slap en ziek

Nu ik er langer over na heb gedacht, denk ik trouwens dat het niet alleen de angst voor de werknemers was. Ook tekorten aan vitaminen en mineralen in het voer hebben eraan bijgedragen. De koeien voelden zich gewoon slap en ziek en dat heeft ook bijgedragen aan die groepsvorming. Want in die tijd dronken ze ook veel urine van elkaar, terwijl er toch op elke hoek een bak met zout gemengd met fosfaat staat. Ze vraten daar dik 170 gram per koe per dag van. Nu vreten ze er nauwelijks meer van, nadat de vitaminen en mineralen eindelijk door het voer gemengd worden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk J.M. de Boer

  Bij koeien spreek je niet van vreten, maar koeien eten en herkouwen. Deze veehouder is een slechte veehouder. Deze koeien horen niet in een koeiengevangenis = lig en loopstallen, maar buiten in de frisse lucht, vers gezond gras en bomen om je er onder te schuilen voor de regen en tegen de hitte van de zon. Met voldoende drinkwater, bloemen en kruidachtige bloemen die een gezonden levens stijl garanderen, gezonden melk en vleesproductie voor de mens. Die koeien zijn pissig over de manier van behandeling. Daarom doen ze dingen om deze veehouder te bestraffen door urine te drinken waardoor de melk van zeer slechte kwaliteit wordt. Ze hebben er genoeg van hun verblijf in die vervelende en stressige stallen. De koe wil haar vrijheid terug, verse lucht inademen en met andere dieren een gesprek hebben. Koeien zijn intelligenten dieren wat je nu niet van deze veehouder kunt zeggen.

 • no-profile-image

  Geert

  @ Dirk J.M. de Boer: ben jij een veehouder??? Eerst nadenken voor je iets gaat zeggen...

 • no-profile-image

  Bert van Lier

  Voor Dirk J.M. de Boer.
  Koeien zijn geen edele dieren dus zegt men koeien VRETEN. Bij edele dieren zegt men eten. In Kazakhstan krijgen de koeien veel kruiden die in de luzerne groeit zit tot 30% kruiden en bleoem in.Er word geen onkruid bestrijdings middel gebruikt.
  In Kazakhstan groeien amper bomen. dus kunnen de koeien beter onder dak houden waar ze zelfs op koeien matrassen kunnen liggen. heerlijk man.
  Koeien zijn niet pissig op de veehouder. koe is allang tevreden als de veehouder ze eens over de kop aait.
  De koe van dik 17 jaar die op foto staat die bewijst wel dat het voor de koe hier nog lang niet slecht is en er zijn zeker nog 40 koeien die al over de 10 jaar zijn.
  De Boer je moet altijd het volgende maar denken. een dier is een dier en een mens is een mens en daar wil ik het verschil in blijven zien.En dat lijkt omgedraaid te worden door velen de laatste jaren.
  Bert Kazakhstan

 • no-profile-image

  Gerrit Kurstjens

  Hi Bert
  Bedankt voor je reactie. Ik heb al een tijdje zitten nadenken of ik je ken vanuit het limburgse? echter tot nu toe heb ik geen aanknoping gevonden.In O-Europa schijnt het te gebeuren. Ook volgens je blog blijft het daar interessant. Zelfs hier in Australie klagen de dealers dat ze geen machines meer kunne krijgen ze gaan schijnbaar allemaal naar jullie toe. Ook een niewe maaidorser die ik maanden geleden gekocht heb komt pas 6maanden later na de oogst.
  Gerrit Kurstjens

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Bert wat komt je verhaal me bekend voor! Wij hadden zo'n beetje hetzelfde twee jaar terug, het vee wat we hadden overgenomen bij het bedrijf was net zo schuw. Kwam je bij ze in de buurt dan probeerden ze zo over de hekken van de ligboxen te springen om bij je weg te komen. Niet te geloven gewoon. Het heeft lang geduurd maar nu is het heel anders. Inseminator en Vee-arts wisten niet wat ze meemaakten "Je moet die wilde koe vastbinden daar begin ik niet aan" Komop zei manlief, als je je rustig beweegt en niet zo staat te schelden voordat er iets is gebeurd (ook de vee-arts deed dat) dan is er niets aan de hand. Ik heb de man daarna letterlijk op zijn kop zien krabben "hoe is dat nu mogelijk bij de oude eigenaar had dat nooit gekund" Geef je vertrouwen dan krijg je vertrouwen, ook van koeien. (en van paarden, edel of niet)
  Nog even over die eerste "Partij van de Dieren"reactie van die man met een achternaam die hij niet waard is: Die weet niet waar hij over praat. Daar hoef je niet eens op te reageren!

 • no-profile-image

  jaap

  wat is die dirk jm de .... in vredesnaam voor iemand? is die wel helemaal van deze wereld met z'n gebazel ?. koeien die urine drinken om hun melk van slechte kwaliteit te maken om de boer te straffen... Nou daar zou die koe echt over nagedacht hebben zeg! beste man, bemoei je niet met dingen waar je helemaal geen verstand van hebt!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.