Rundveehouderij

Achtergrond

Jay-Lor: opvallend andere voermengwagen

In een markt met grote concurrentie begint importeur De Factorij met de import van Jay-Lor-verticaalmengers. Een impressie van de 19-kuubs verticaalmenger.

Het Canadese Jay-Lor is een voermengwagenfabrikant van wereldformaat. Hij produceert mengwagens in het Canadese Ontario, in Slowakije en gaat ook in China bouwen.
In Nederland is Jay-Lor nieuw op de markt. Een eerste 19-kuubs tweevijzel verticaalmenger draait op een melkveebedrijf in het Overijsselse Hoge Hexel.
Aan de wagen vallen direct enkele zaken op. Boven op de kuip staat een 20 centimeter hoge dikke rubberen flap, achteraan op buikhoogte zit in de kuip een langwerpig kijkglas en de wagen heeft een enkelas met pendelende dubbele wielen.
Ook in de mengkuip wijkt de machine af van wat gangbaar is. Aan de twee verticale vijzels zitten rechthoekige mengbladen met snijmessen. Jay-Lor wijkt daarmee af van de traditionele kegelvormige mengvijzels, zoals bij een doorsnee verticaalmenger. Ook hangt er een staalkabel aan kettinkjes aan de binnenkant van de kuiprand om ‘overkoken’ te voorkomen.

De mengkuip: rechthoekige vijzels en een staalkabel.

Rechthoekige vijzel

Volgens de importeur zijn de rechthoekige vijzels geschikt om snel grote balen of brokken kuil te verwerken. Dat blijkt ook als er tijdens het mengen een vierkante baal lang gras in gaat. De vijzels werken vooral in de lengte- en hoogterichting van de kuip en minder in de breedte.
Tijdens het mengen staat de menger een beetje te deinen, maar niet meer dan bij concurrenten. De 74 kW (100 pk) trekker kan op 1.750 motortoeren en uitgeschakelde vertragingskast de wagen met zo’n 3.500 kilo voer makkelijk aan. Het lossen verloopt normaal voor een verticaalmenger met een losband: niet helemaal egaal en de losketting met meenemers morst een beetje. De wagen beweegt hevig als de aftakas op 1.000 toeren gaat om het laatste beetje eruit te krijgen. De kuip gaat daarbij helemaal leeg.
Het type 3650 (19 kuubs) kost €29.950 inclusief weeginrichting. Dat is €2.500 minder dan de prijs van even grote Peecon-, Trioliet- en Kuhn-wagens.

TECHNISCHE GEGEVENS

Inhoud: 8,5-30 kuub. Vijzels: staand met bodemschraper en 2 rechthoekige bladen en 10 snijmessen. Aandrijving: aandrijfkast met vertragingskeuze en twee tandwielkasten. Gekoppeld via aftakassen. Motorvermogen: afhankelijk van belading 66 kW (90 pk) bij de 19-kuubs. Weeginrichting: 3-punts, 1 in trekoog en 1 bij elk achterwielstel. Opties: losschuiven in plaats van een bandje (minderprijs), verlichting en een reminstallatie. Prijs: 19 kuubs, type 3650 kost €29.950 bruto exclusief BTW. Informatie: De Factorij, Biddinghuizen, tel. (0321) 33 36 65, www.defactorij.nl of www.jaylor.com.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.