Rundveehouderij

Achtergrond

Hispec onderscheidt zich door nieuwe mengtechniek

Het aanbod van horizontaal- en verticaalmengers in Nederland is overweldigend. Toch zitten er nog gaten in die overvolle voermengwagenmarkt. Dat blijkt op de Sima-beurs in Parijs 2005.

Machinefabrikanten proberen zich steeds te onderscheiden van anderen. Dat was ook te zien op de Sima, de Franse landbouwbeurs. Een alternatief mengprincipe uitvinden bijvoorbeeld bleek populairder dan het verfijnen of verbeteren van de bestaande mengprincipes. Want er is al veel van hetzelfde (zie ook het kader Aanbod mengers in Nederland). Een ander systeem betekent een ander verhaal en dan val je beter op.

Meer haspelmengers

Steeds meer fabrikanten richten zich op mengsystemen waarvan het aanbod klein is. Voorbeelden daarvan zijn de haspel of peddelmenger of de zelfladende verticaalmenger.
De bekendste aanbieders van haspelmengers zijn de Ierse fabrikanten Keenan en Redrock en het Duitse Stoll-JF. Daar kwam 2 jaar terug het Franse Lucas.G bij. Al deze machines baseren het mengen op het vrijevalprincipe. Anders gezegd: het voer wordt gemengd op een minder gedwongen wijze. Door vallen dus.
Inmiddels zijn er meerdere merken, zoals ook blijkt uit de foto’s. Zo is er het Ierse merk Hispec met een peddelmenger en het Franse Belair met een haspelmenger.

De Ierse fabrikant Hispec maakt mengers met in de kuip peddels en opvallend veel messen. De wagens zijn verkrijgbaar van 10 tot en met 18 kuub. De vermogens behoeften lopen uiteen van 44 kW (60 pk) tot 74 kW (100 pk). Meer info op www.hispec.net.

Meer concurrentie

Al met al lijkt het erop dat meer fabrikanten de gaten in de markt opzoeken en zich vooral daarop gaan concentreren. Het gevolg laat zich raden. Meer concurrentie betekent immers meer aanbieders voor hetzelfde aantal klanten. En dus is te verwachten dat prijzen voor fabrikanten van onder meer haspelmengers onder druk komen te staan.

Aanbod mengers in Nederland

Nederland telt 30 leveranciers van voermengwagens. Van deze 30 kunnen er 14 een horizontaalmenger leveren, 20 een verticaalmenger en 12 een zelfrijdende voermengwagen.
Het aanbod haspel- of peddel mengers is laag in Nederland: vier aanbieders: Keenan, Lucas.G, Stoll-JF en Redrock.
Dat geldt ook voor het aanbod zelfuitkuilende verticaalmengers. Ook hier slechts vier merken: Peecon, Trioliet, Strautmann en Van Lengerich. Klik hier voor meer informatie over voermengwagens op de Sima-beurs in Parijs 2005.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.