Rundveehouderij

Achtergrond

Grote mengwagen breder inzetbaar

Voerwagens worden niet alleen groter, maar kunnen steeds meer. Zo toonde de Agritechnica een uitbreiding van het aanbod zelfladers. En meer merken monteren een strohakselaar. Voerwagens worden niet alleen groter, maar kunnen steeds meer. Zo toonde de Agritechnica van 2003 een uitbreiding van het aanbod zelfladers.

Door de schaalvergroting in de landbouw worden ook voer(meng)wagens steeds groter. Zo toonde de Nederlandse fabrikant Schuitemaker op de Agritechnica grotere versies van de Feedo-voerwagen. Nu tot 25 kuub inhoud.
En inmiddels kunnen bijna alle fabrikanten van verticaalmengers een versie leveren met daarin drie staande vijzels en maten tot wel 50 kuub. Van Lengerich toonde de eerste versie. Peecon kan nu ook drievijzelwagens leveren die laag en smal zijn.
Ook het aanbod zelfladers is fors toegenomen. Kennelijk hebben veel bedrijven behoefte aan een eenmansmachine. Peecon toonde de opmerkelijkste: de Tele-Arm. Een voorlader die over de cabine van de trekker heen knikt.
Trioliet heeft de Triomix-S serie uitgebreid met (tweevijzel)modellen tot 16 kuub. Hetzelfde laadsysteem levert Strautmann nu ook in licentiebouw. Ook Lengerich breidt de zelfladende verticaalmenger uit met een grotere tweevijzel.
Steeds meer verticaalmengers zijn leverbaar met een stroblazer, wat de voermenger breder inzetbaar maakt. Nu bij Uni- fast/AGM, Van Lengerich en Strautmann.

PEECON LAADT OVER CABINE

De Peecon-Tele-Arm is een over-de-cabine-lader voor boeren die met één trekker willen voermengen én daarbij exact willen laden zonder afkoppeling van de menger. Bij de bestaande zelfladende verticaalmengers, zoals de Trioliet Triomix of Van Lengerich Plus LS, is exact laden moeilijk door het slechte zicht naar achteren, wat problemen kan geven.
De Tele-Arm werkt alleen met een Biga-verticaalmenger met korte dissel, zodat de kuip dicht achter de cabine komt. De Tele-Arm, verkrijgbaar vanaf €12.250, is geschikt voor trekkers tot 92 kW.

STROBLAZER VAN LENGERICH

Van Lengerich toonde een prototype van een voermengwagen met een stroblazer op de dissel, bedoeld voor de Franse markt. Maar ook in Nederland is er animo voor deze combinatie van voeren en stallen instrooien. Strobalen worden bij mengen erg volumineus. Daarom levert Van Lengerich de stroblazer alleen op de tweevijzel verticaalmengers vanaf 20 kuub. Verschillende messen kunnen erop voor verandering van de snijdende werking. De lospijp is draaibaar. En de spuitklep is regelbaar, zodat de spuitafstand makkelijk te variëren is. Op wens is de stroblazer naleverbaar. Meerprijs circa €5.000.

STROBLAZER UNIFAST/AGM

Ook het Italiaanse Unifast/AGM toonde een stroblazer op een zelfrijdende verticaalmenger. Volgens de Nederlandse importeur is deze bij Unifast/AGM al ongeveer 20 jaar in het programma, maar was de vraag ernaar zeer gering. Deze stroblazer heeft een zeer grote diameter en kan stro, afhankelijk van de klepstand, tot 15 meter de stal in blazen. Volgens de fabrikant gaat dat gepaard met een geringe beschadiging van het stro. De stroblazer is ook leverbaar op de getrokken machines vanaf de eenvijzel-verticaalmenger van 12 kuub.

STRAUTMANN-ZELFLADER

Strautmann voegt aan zijn assortiment verticaalmengers nu de Verti- Mix-Z-serie zelfladende verticaalmenger toe. Achterop zit een grote ‘kuilhapper’ zonder bewegende messen, die zichzelf door het voer heen stanst.
Strautmann bouwt deze kuilhapper zelf, onder licentie van Trioliet, die deze happer ook bouwt op zijn verticaalmengers Triomix-S. Strautmann levert de machine nu in een 12,5-kuubs versie, de Verti-Mix 1250-Z. Later volgen nog een 7-, 9-, en 10-kuubs wagen.
De Verti-mix 1250-Z kost €32.600, inclusief weeginrichting. De eerste zijn inmiddels in Nederland verkocht.

GROTERE ZELFLADERS

Ook Van Lengerich breidde de serie zelfladende verticaalmengers (de Plus-LS-typen) uit. En wel met een 15-kuubs model met daarin twee staande vijzels. De maximale uitkuilsnijhoogte is vergroot. Deze ging naar 3,80 meter.
De wagen kan daarmee maximaal 3 kuub voer in één hap uitsnijden en laden. De wagen kan achterop tweezijdig lossen via een losbandje en voorop door twee schuiven.
Opvallend is dat de wagen in Nederland waarschijnlijk standaard geleverd wordt met een achteruitkijk-camera voor een beter zicht op de laadklep. De nieuwe 15-kuubs zelflader kost €35.000.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.