Rundveehouderij

Achtergrond

Goede aftakas voorkomt storing

Binnenkort barst de voederwinning weer los. Een goede technische controle vooraf voorkomt onnodige ellende in die drukke periode. De aftakas is een veelvoorkomende stoorzender in drukke tijden. Tips om stilstand te voorkomen.

- Controleer de bescherming op beschadigingen en vervang die indien nodig.
- Smeer de glijlagers van de beschermkappen door. Droge lagers slijten snel.
- Vet de machine-aftakasstomp goed in.
- Voorkom een meedraaiende beschermkap en zorg dat het kettinkje vast zit. Vooral bij schudders en suikerrijk gras wikkelt gras er omheen, met als gevolg een kromme aftakas.
- De scharnierende delen (de kruisstukken) mogen geen speling in de lengte- en breedterichting hebben. 1 mm speling is al te veel (zie kader).
- Smeer de aftakasbuizen goed in met vet. In- en uitschuiven (bij bedienen van trekkerhef) gaat dan makkelijk. Schuiven ze te stroef, dan belast dat trekker-, machine- en aftakaslagers zwaar. Maak eerst de beschermkap in orde, anders vermengt vet zich met zand, stof en vuil.
- Smeer kruisstukken niet te veel en controleer of er uit de vier draaipunten vet komt. Van tevoren reinigen maakt controle makkelijker.
- Spuit wat kruipolie op de drukstift zodat die gangbaar is en goed vergrendelt.
- Smeer een vrijloop- of sterslipkoppeling niet! Als daar te veel vet in zit, zal een belaste machine niet meer draaien.

Zo vervangt u het kruisstuk van de aftakas

1 Verwijder van één asje de borgveertjes. Geef eventueel een klein tikje erop om de borgveer te ontspannen. Aftakas zoals getoond op de bankschroef leggen en met lichte hamerslagen de twee naaldlagers een stukje eruit drijven.

2 Vervolgens één uitstekend naaldlager in de bankschroef klemmen en met de hamer eruit slaan. Het kruisstuk daarna uit het gaffeldeel draaien. Verwijder de andere naaldlagers van het andere asje op dezelfde wijze.

3 Smeer het nieuwe kruisstuk en de naaldlagerbussen van tevoren goed in met vet. Zorg ervoor dat de naaldlagers recht en goed zitten. Beide naaldlagerbussen met de bankschroef erin schuiven. Forceer dit niet.

4 Duw de lagerbus net voorbij de borgveersleuf. Monteer dan de borgveren. Let op de juiste vetnippelpositie bij montage van het tweede asje en smeer die door. Kijk op www.boerderij.nl/online voor de uitgebreide foto-instructie.
Klik hier voor meer tips over het controleren van hooimachines

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.