Rundveehouderij

Achtergrond

Geen koninginnedag maar 1 mei

De dag van de arbeid valt samen met het vierdaagse dorpsfeest hier in Barcus. Het is net carnaval!

Sinds onze komst hebben we kennisgemaakt met veel nieuwe tradities en gewoonten. Koninginnedag is hier niet aan de orde, maar 1 mei is een echt feest. Een vrije dag voor iedereen. Toevallig de dag dat het vierdaagse feest van Barcus van start ging. Het hele dorp loopt uit om elkaar te ontmoeten. Er is van alles te zien en te doen. Zelfs spelletjes zoals wij die kennen van Koninginnedag horen daar bij. Maar het is vooral een feest waarbij alle remmen los gaan en de drank in ruime mate genuttigd wordt. Het lijkt eigenlijk veel op carnaval: vier dagen uit je bol gaan en lekker gek doen.

De eerste dag hebben we een bezoek gebracht aan het dorp waar de jeugd een Baskische dans liet zien. Onze kinderen wilden dit spektakel niet missen omdat veel vriendjes en vriendinnetjes mee dansten. Het hele jaar hebben ze geoefend en nu, in traditionele kleding, laten ze zien wat ze geleerd hebben. Meedoen aan deze dans is belangrijk voor de kinderen én hun ouders. Er worden veel foto’s gemaakt van het dansende kroost.

Na dit, min of meer officiële gedeelte, gaat de bar open. De drank wordt met enige aandrang uitgedeeld en een groot deel van het publiek verdwijnt in de kroeg om er vervolgens ’s avonds weer uit te rollen. Er is om een uur of twee ’s middags nog een maaltijd waarvoor iedereen is uitgenodigd. Trouwens, de drank en het eten is gratis voor alle inwoners van Barcus. Een maand geleden is iedereen persoonlijk uitgenodigd door de organiserende jeugd. Bij die gelegenheid geven de inwoners geld zodat de portemonnee tijdens het feest van Barcus thuis kan blijven. De volwassenen vermaken zich op straat of in het café terwijl de kinderen worden beziggehouden door de iets oudere jeugd. Net zoals met Koninginnedag, doen ze spelletjes en wordt menig kindersnoetje geschminkt. Uiteraard is het voor hen ook dé gelegenheid om met elkaar op straat te spelen. Onze kinderen rennen en spelen tussen de beschonken dorpsbewoners en verbazen zich over die ‘gekke dronken mensen’. Vier dagen lang feest, vier dagen zonder zorgen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.