Rundveehouderij

Achtergrond

France, your votes please

Het Eurovisie Songfestival is voor Nederland al klaar. Frankrijk zal ook wel niet winnen. Het gras vertoont overeenkomsten met het Songfestival: veel kwantiteit en weinig kwaliteit.

Wanneer ik dit schrijf, slaat de regen tegen het raam als in een herfststorm. Ik klik rechtsonder in het beeldscherm en zie dat het toch echt eind mei is. Op tv is het Eurovisie Songfestival te zien. Nederland zit niet eens in de finale en Frankrijk zal ook wel niet winnen. Droefenis alom dus.

Gelukkig zit de eerste snede gras veilig onder het plastic, al hebben we het dit jaar wel moeten 'stelen'. Telkens twee dagen mooi weer en dan weer vijf dagen regen. Het laatste gras werd dan ook veel te lang. Het is als met het songfestival: genoeg kwantiteit en te weinig kwaliteit.

Sleepvoetbemester met 60 procent subsidie

Duidelijk was ook het verschil te zien tussen de percelen die wel met de sleepvoetbemester waren bemest en de percelen waar het nog niet was gedaan. We hebben dit jaar zo'n machine aangeschaft omdat we de voordelen ervan zien. Het is hier niet verplicht, maar er zit wel 60 procent subsidie op en dat is mooi meegenomen. Het ding moest uit Nederland komen, want na een aantal experimenten hier is men gestopt met de ontwikkeling van zo'n machine.

Groeisprint klaver

Op het land is het een slagveld. Een spierwitte stoppel bleef er achter toen de hakselaar was gepasseerd. Daar profiteert de klaver weer van, want na twee dagen zie je de eerste blaadjes alweer boven het maaiveld uitsteken en daarmee krijgt het een voorsprong op het gras. Elk nadeel heeft zo ook z'n voordeel. Er is voldoende vocht voor een goede tweede snede.

Bij gras is er altijd een herkansing. Bij de mais moet het in één keer goed gaan. Terwijl de eerste percelen gespoten kunnen worden, moet de laatste nog gezaaid worden. Die maand achterstand zal het nooit meer inhalen. Het onkruid stond er heel vroeg boven, wat de bestrijding gemakkelijker maakt. Er is hier nog geen beperking van het gebruik van middelen. Als ik het voorjaar punten moest geven, zou het een zesje worden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.