Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Diefstal van melk

Veel minder melk, maar de koeien zijn niet hongerig en ze zijn ook goed uitgemolken. Dan rest er maar één conclusie: er wordt gestolen. En niet voor de eerste keer.

Laatst waren er tekenen dat de melksters melk onder hun kleren meenamen naar huis. Diefstal dus. De vrouw van de hoofdbewaker, die politieagente is geweest, controleerde de vrouwen door ze te fouilleren. En ja hoor. Van de acht melksters, die in verschillende ploegen werken, hadden er twee enkele zakjes melk onder de kleren. Het ging maar om enkele liters, maar die twee zijn op staande voet ontslagen. Dat gaf weer een nieuw probleem: nieuwe melksters vinden.

300 liter spoorloos

Afgelopen maandag zei de bedrijfsleider me dat hij al enkele keren, in weekenden dat hij niet op het bedrijf was, ineens 300 liter melk per dag miste. Hij vroeg me of ik iets zag aan de koeien op maandagmorgen wat erop zou wijzen dat ze minder voer hadden gekregen in het weekend.

Ik zag geen hongerige koeien meer, of totaal lege troggen. Dan zijn er nog twee opties: óf de koeien worden in de weekenden niet goed leeggemolken, óf er is sprake van diefstal. En die laatste optie schatte ik als grootste kanshebber in. Na 16 jaar in dit land is dat het eerste waar je aan denkt, en meestal klopt dat ook.

Maar hoe dan? Dan moet het een samenspel van alle weekend-werknemers en de bewaking. En enkele zijn wel betrouwbaar. Maar ja, die zien ook niet alles.
Later bleek dat de melkvrouwen en de melktank-chauffeur onder een hoedje speelden. De chauffeur verkocht de melk vanuit de tankwagen aan een ander bedrijf en beurde daar geld voor. Dat verdeelde hij met de melkmeiden.

Slecht melken

Ik zie vaker koeien die absoluut niet zijn gemolken in de laatste melkbeurt. Dat geeft dan weer een hoop kabaal tussen de manager en de melkvrouwen. En die worden dan weer kwaad op mij. Ze doen maar, daar geef ik niks om. Ik heb eigenlijk toch niks met ze. Ze worden betaald om hun werk te doen en doen ze dat niet, dan moeten ze de gevolgen maar accepteren.


Toch blijft het moeilijk met die rotmeiden, want ze hebben zowat de meest verantwoordelijke taak. Ze kunnen je saboteren met veel mastitis en vuile melk. Het is dus moeilijk om een grens aan te geven van wat je nog accepteert. Het zou voor het bedrijf het beste zijn om te werken met één grote melkstal in plaats van twee zoals nu. Dan kun je makkelijk met twee melksters toe per melkbeurt, in plaats van de vier nu. Dan is het waarschijnlijk heel wat makkelijker om goede verhoudingen te houden.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    twankessels

    HOI BERT NA 16 JAAR REAGEER IK KLOTE SITUATIE IK HEB EEN MAIS SEIZOEN BIJ MAARTEN IN POLEN GEWERKT. IK WOON NU IN DRENTE SINDS TWEE JAAR EN DOE VERSCHILLENDE WERK MAAR NIKS VOOR VAST .IK BEN NOG SEEDS ALLEEN EN WOON IN EEN CHALET IN DE BOS OP EEN VACANTIE PARK TUINEN ONDERHOUD EN TREKKER WERK.

    ZO EN NU EEN REACTIEVAN JOU KANT IK VOLG JE DAG BERT SUCCES

Of registreer je om te kunnen reageren.