Rundveehouderij

Achtergrond

Controlepunten bij de schudder

Binnenkort barst de voederwinning weer los. Een goede technische controle vooraf voorkomt onnodige ellende in die drukke periode. De hoge draaisnelheid en een nat gewas belasten draai-, knik- en bevestigingspunten.

Tandbreuk komt bij jonge schudders weinig voor. Wie vaak zware, natte gewassen schudt, doet er goed aan de bevestigingspunten van tandarm en tandbevestiging aan te draaien.

- De driepuntsbok mag vooral bij de scharnierpunten geen scheurtjes vertonen. Verzwaar waar nodig door extra strips op te lassen.
- Als tanden van twee rotors elkaar (bijna) kunnen raken, is meestal een lager of aandrijftandwiel van een schudrotor versleten of afgezakt. Let daarop.
- Kruis- of vingerkoppelingen in de knikpunten van het frame mogen geen speling hebben. Speling geeft extra slijtage.
- Lagerspeling op de aandrijfassen tussen de schudrotors. Dit is makkelijk controleerbaar door de kruis- of vingerkoppelingen met een bandijzer in het verticale vlak te bewegen.
- Draai zonodig alle bouten en moeren aan van tandarm en -bevestiging. Voorkom dat buisvormige tandarmen ingedrukt worden door ze niet te vast te draaien. Ook trillen bouten daar sneller los dan bij platte strips.
- Vervang hooitanden die niet meer in één lijn staan of deels afgebroken zijn. Houd 1 à 2 stuks op voorraad. Tandbreuk is dankzij de betere kwaliteit de laatste 4 à 5 jaar fors verminderd. De kosten van tanden vallen mee, maar de gevolgschade aan hakselaar (tijd), opraapwagen of voer(meng)wagen is veel hoger.
- Lagerspeling bij de banden. Lagers zijn doorgaans makkelijk zelf te vervangen.
Klik hier voor de complete artikel over het startklaar maken van hooimachines
Klik hier voor controle bij de zwadhark
Klik hier voor controle bij de maaier

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.