Rundveehouderij

Achtergrond 429 x bekeken

Controlepunten bij de maaier

Binnenkort barst de voederwinning weer los. Een goede technische controle vooraf voorkomt onnodige ellende in die drukke periode. Veiligheid weegt extra zwaar bij de maaier. Voorkom rondvliegende messen en stenen.

Begin het seizoen met nieuwe messen of een scherpe snijkant. Messenhouderslijtage verschilt per type maaier.

- Beschermkleed en afscherming houden wegvliegende steentjes en zand tegen. Let op scheuren en breuk.
- Oliepeil in de maaibalk bij schijvenmaaiers. Raadpleeg handleiding voor de juiste stand van de maaibalk en de oliesoort.
- Speling in vitale knik- en draaipunten van het frame. Controleer door in een rechte lijn over het frame te kijken of de geheven maaier aan het uiteinde op en neer te bewegen. Meestal zijn kunststof bussen versleten.
- Slijtage en speling bij de messenhouders. Let op: de hoeveelheid speling tussen mesoog en messenhouder verschilt fors per merk of type maaier. Omdat messen bij schijvenmaaiers korter bij elkaar staan, is speling daar geringer (1-3 mm) dan bij trommelmaaiers (7-10 mm). Een rafelig maaibeeld of beschadigde messen duiden op versleten of loszittende messenhouders.
- Let bij V-snaren op spanning, poreusheid en scheuren. Spanning is herkenbaar aan ijkpunten bij de veer. Te veel geslipte V-snaren liggen te diep in de poelies. Vervang deze alle tegelijk én koop ze uit eenzelfde set. Lengte en kwaliteit kunnen verschillen bij V-snaren van verschillende productiedata.
Klik hier voor de complete artikel over het startklaar maken van hooimachines
Klik hier voor controle bij de schudder
Klik hier voor controle bij de zwadhark

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.