Rundveehouderij

Achtergrond 1057 x bekeken

Controle van de gebruikte hark

Met minder dure, gebruikte hooibouwmachines is de grasoogst prima grotendeels zelf uit te voeren. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van de hark?

Controleer de speling van de lagers in de curvebaan door een tandarm te bewegen. Bij een te grote slag kan revisie nodig zijn.

- De curvebaan (het hart van de hark met daarin kleine lagers die door een baan gaan). Vooral oude harken met open curvebaan zijn gevoelig voor stof, zand of ijzerdraad. Controleer daarom de speling van de lagers. Pak een tandarm en kijk hoeveel vrije slag die heeft. Is de slag groter dan 15 centimeter, dan is het nuttig om te repareren. Maak hierover afspraken. Vergelijk de speling eventueel met die van een nieuwe.
- De tandbevestiging: op oudere typen kan die uitgelubberd zijn. Uitboren en een grotere bout-moer erin voldoet dan.
- Het bevestigingspunt: het punt waarop uitneembare tandarmen vast worden gezet: is dit slechts een bout met moer, controleer dan de slijtage.
- Centrale verstelas (dikke as in het hart van de hark die dient voor de werkdiepte-instelling): deze kan vastzitten. Controleer dat door hem handmatig te verstellen. Meestal gaat dit via een spindel. Bij luxere typen gaat het elektrisch.
Klik hier voor het complete artikel over aanschaf van gebruikte hooimachines
Klik hier voor controle bij de gebruikte schudder
Klik hier voor controle bij de gebruikte maaier

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.