Rundveehouderij

Achtergrond

Blubberperiode is aangebroken

Begin maart is de winter over. De mest is weg, maar omdat het zoveel regent is het een grote blubberpoel bij de koeien.

Nu de winter over is, is het buiten bij de droogstaande koeien en pinken een blubberzooi. Er wordt wel mest geschoven met de bulldozer, maar na regen is het een bende. Dat zal het blijven tot mei. Dan begint de droge periode en is het daar ineens stoffig.
Vorige week bleef mijn laars achter in de blubber. Ik trok die eruit en ging met de laars in de hand en op sokken door de blubber achter een vaars aan om die in een hok te doen om haar te kunnen insemineren. Dat loopt veel makkelijker en sneller, de blubber zuigt minder aan mijn voeten. Na even pootje baden in een emmer warm water kon ik weer fris verder gaan.

Dieren slaan is verleden tijd

Vorig jaar schreef ik over de mishandeling van de koeien met stokken en v-snaren. Hele stukken huid van de koeien waren erdoor kapot. Ik heb daar destijds bijna slaande ruzie over gemaakt met de werknemers. Alle stokken en zwepen heb ik kapot gemaakt, verstopt of op het dak gegooid als ze het niet zagen.
Dat heeft gewerkt. De koeien zijn nu heel rustig. Er wordt niet geslagen, ook niet als ik er niet ben.

Ik zie ook geen wonden meer, buiten wat hoornschade, want verschillende koeien hebben nog hoorns. Het bedrijf heeft in het verleden onthoornd met pasta. Maar dat is een gevaarlijke klus met wisselend resultaat. Vaak zie je nog een stuk hoorn dat zo scheef groeit dat het na een paar jaar in de kop groeit.
Ik had nog een paar onthoornapparaten op mijn eigen bedrijf liggen en heb ze die verkocht. Nu worden de dieren goed onthoornd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.