Rundveehouderij

Achtergrond

Bandhark ROC getest

De eerste bandhark van het Italiaanse ROC draait op de Nederlandse akkers bij grasdrogerij Hartog. De hark heeft meer potentie dan de cirkelhark. Een impressie.

De RT950 werkt tot 9,5 meter per werkgang, maar kan ook met een of twee(foto)elementen werken. De hark kan links of rechts gras afleggen, maar ook links en rechts afleggen.

De bandhark (merk ROC, Italië) is een ongewone verschijning. De machine raapt het gras als een dikke, wollen deken op, gooit het op de dwarsafvoerband en legt het aan de zijkant neer. De eerste ervaringen wijzen uit dat de hark veel schoner werkt doordat hij niet ‘veegt’, maar opraapt met pick-ups. Op het land blijft een groot, maar luchtig zwad achter.
De ROC-bandhark bestaat uit drie delen: twee buitenste (circa 3 meter) en een middendeel (circa 2,5 meter). Elk deel heeft een pick-up met een band.
Elk element wordt hydraulisch aangedreven via een eigen hydraulieksysteem. Pick-up en band draaien in een vaste verhouding. Recht achter de aftakas zitten drie hydropompen, één per element. Alle olie zit in de holle, gekromde trekdissel. Een slimme combinatie. In- en uitklappen en de hoogteverstelling gaan via trekkerolie.

Diverse zwadbreedten

Afhankelijk van de gewaszwaarte kan men werken met een, twee of drie elementen met werkbreedtes van respectievelijk 2,5, 5,5 of 8,5 meter. Dat laatste zal het vaakst voorkomen. Als een zijelement wordt uitgeklapt, schakelt automatisch de aandrijving in. De banden kunnen het gras zowel links als rechts afleggen. Een kwestie van een knop omzetten in de cabine. Ook kan de gewasstroom worden gesplitst: een deel links en een deel rechts. Een geoefend chauffeur kan de gekste combinaties met werkbreedtes maken. Middenafleg is niet mogelijk. De gesplitste afleg lijkt het beste zwad te maken.
Opgeklapt is de machine een kleine 2,5 meter breed en 3 meter hoog. Dat is een hele verbetering ten opzichte van de traditionele, grotere cirkelharken. De capaciteit ligt op 8 à 10 hectare per uur, net zo veel als de vierrotorharken.
Zoals verwacht hangt er een stevig prijskaartje aan deze machine: netto €85.000, inclusief 3 jaar garantie. Een vier-elements hark kost €40.000 à €60.000. Voor €85.000 krijg je een hark die veel kan, gegarandeerd schoon werk aflevert en heel makkelijk in gebruik is.

De olievoorraad voor de aandrijving zit in de lange, dikke, gebogen dissel. Slim.


In- en uitklappen gaat snel. De aandrijving schakelt automatisch in of uit.


TECHNISCHE GEGEVENS

Werkbreedte (incl. zwad): 9,5 m (netto 8,35 m). Transporthoogte, breedte en lengte: 3,1x2,5x5 meter. Bodemvrijheid op kopakker: 1 m. Vereist vermogen: 60 kW (80 pk). Gewicht: 4.600 kg.
Netto aanschafprijs: €85.000. Opmerkingen: ook een 6,5 en een 12,2 m versie leverbaar.
Info: ZHE BV, tel. (0168) 46 74 67 of www.zhe.nl.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.