Rundveehouderij

Achtergrond

Aparte mengers op Italiaanse beurs

Italianen staan bekend om hun creativiteit. Het was zichtbaar op de Italiaanse machinebeurs Eima. Een ongekend aanbod van voermengwagens, kopeggen en ploegen was daar.

Italianen zijn creatief én kunnen goed kopiëren. Het liefst van elkaar. Vandaar dat bijna elke Italiaan je met argwaan aankijkt wanneer je een foto maakt van ‘hun’ machine. De Italiaanse Eima, dé jaarlijkse landbouwbeurs in Bologna, stond vol. Erg vol, ook met voermengwagens. Dat aanbod is groot en zeer gevarieerd.

Heel bijzonder

Ieder verzint iets om zich te onderscheiden. Voorbeelden: een 10-kuubs verticaalmenger met drie vijzels, een zelfrijdende peddel/haspelmenger én een zelfrijder met daarop een ronddraaiende ton, ofwel een zelfrijdende betonwagen.
Een zelfrijdende peddelmenger, zelfs peddel-markleider Keenan heeft zoiets niet in zijn programma. De Italiaan Sgariboldi wél. Bijzonder is de hydraulisch afsluitbare klep bovenop. Nodig, omdat de chauffeur bepaalt of het voer voor of achter in de kuip terecht mag komen.
Ook de 10-kuubs Italmix viel op: het lijkt een horizontaalmenger, maar binnen herbergt hij drie staande vijzels.
Fabrikant Bravo maakt zelfrijders met geen mengkuip, maar een ronddraaiende ton. Aan de binnenzijde van de buitenkant loopt een grote spoed, met door het hart één vijzel die het voer in de lengte door de kuip moet verdelen. Bijzonder, structuurvriendelijk én niet zo slecht bedacht!

Italmix Triplex is een drievijzel- verticaalmenger (11-15 kuub en 2,2 x 2,2 meter). Lijkt een horizontaalmenger, kost €22.000-23.000.Sgariboldi’s zelfrijdende peddelmenger, de PSS 4021. Vanuit de cabine is regelbaar of het voer voor- of achterin valt.


Bravo’s Betonmixer met achterop een roterende buis. Leverbaar van 10 tot 30 kuub.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.