Rundveehouderij

Achtergrond

Adviezen bij het uithalen en afmeten voermengwagen

Tips en adviezen voor het laden van voermengwagens

Meet losgestorte bij- en bulkproducten van tevoren af. Het eenvoudigst is deze te storten tegen de kuilwand of direct in de bak.

> Zet de mengwagen dicht bij de kuil als veel voer wordt gemorst of ‘overkookt’ tijdens het laden. Daarna kunt u het gemorste voer makkelijk tegen de kuil schuiven en opladen. Zo blijft alles netjes.
> Zorg ervoor dat energierijke producten gedoseerd geladen kunnen worden. Neem bijvoorbeeld de tijd op als u krachtvoer uit een vijzel lost of meet de juiste hoeveelheid van tevoren af en stort het tegen de maïskuilwand aan.
> Zorg voor een lange slurf die tot in de wagen komt. Bevestig deze aan een losvijzel. Dat voorkomt onnodig stoffen en is zo minder windgevoelig.
> Maak gebruik van een laadplateau als de mengwagen te hoog is voor de voorlader of shovel waarmee wordt geladen. Andere opties zijn: een hoogkip- of afschuifbak aan de voorlader of shovel. Verreikers hebben doorgaans dat probleem niet.
> Bind baaltouw, baalnet of folie aan de tanden van de grijperbak. Dat blijft eraan hangen als u de baal in de wagen gooit.
> Houd de voorladerbak of shovelbal laag aan de grond tijdens manoeuvreren over het erf. Dat voorkomt onveilige situaties, zoals het omkantelen van de shovel of trekker. Klik hier om het totale artikel met laadadviezen te lezen.
Zo laad je een horizontaalmenger.
Zo laad je een verticaalmenger.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.