Rundveehouderij

Achtergrond 17 reacties

‘Actie-boeren zijn nep-ondernemers’

De melkacties van de DDB krijgen niet vanuit de hele landbouw steun. Sommigen zeggen: wie alleen kan overleven met een hoge prijs, is geen echte ondernemer.

Dat boeren elkaar overal en altijd steunen, is een misvatting. Dat merk ik aan alle commotie rondom de melkacties. Boeren laten melk weglopen of houden de melk thuis. Zo willen ze de fabrieken dwingen een hogere melkprijs te betalen.

Kennelijk denken veel boeren nog steeds dat ze onmisbaar zijn. Ze produceren immers voedsel en daar is een schreeuwend gebrek aan. Maar diezelfde boeren lieten wel waardevol voedsel weglopen. Leg dat maar eens uit.

Opmerkelijk is dat boeren onder elkaar bepaald niet op één lijn zitten. Er zijn melkveehouders die de acties afkeuren. Omdat het niet uit te leggen valt, maar ook omdat boeren die alleen kunnen werken met een hoge prijs in hun ogen geen ‘echte ondernemers’ zijn. Zij zeggen: wie produceert op een wereldmarkt, moet om kunnen gaan met prijsschommelingen.

Dat is ook wat sommige varkenshouders zeggen. Ik sprak er een paar die zich nogal laatdunkend uitlieten over ‘die melkboeren’. Ze vinden het maar amateurs. Nep-ondernemers die niet zonder subsidie kunnen. Zelf gaan varkenshouders in slechte tijden verder sleutelen aan de kostprijs. Soms lukt dat, soms niet.
Melkveehouders zeggen dat hun kostprijs niet lager kán. Ze boeren al op het randje en het houdt een keer op. Maar feit is ook dat veel melkveehouders niet weten hoe hoog of laag hun kostprijs precies is. Waar voer je dan actie voor?

Ik ben niettemin benieuwd wat de melkacties op gaan leveren. Waardering? Begrip? Een hogere prijs? We zullen het zien.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen ondernemer maar boer

  Actie voerende boeren zijn inderdaad nep-ondernemers. Omdat volgens de Nederlandse wet boeren ook geen ondernemers genoemd kunnen/mogen worden. Daar staat tegenover dat boeren die wel ondernemer genoemd (willen)worden, in wezen nep-boeren zijn. Op de website van de Kamer van Koophandel is wel uit te zoeken dat boeren niet dezelfde handelstatus en handelsbescherming hebben zoals die er voor een reguliere ondernemer bestaat.

 • no-profile-image

  Veehouder

  De melk op laten halen en maar afwachten of je er een goeie prijs voor krijgt...Je hoort mij niet zeggen dat dat ondernemerschap is.

  Wie echt ondernemend is gaat zijn melk zelf verhandelen of bundelen (grote groep boeren die gezamelijk veel melk hebben) Op deze manier kun je een betere prijs afdwingen.

  Ik vindt het onterecht dat boeren die de melk laten weglopen voor "nep ondernemers" worden uitgemaakt.

  Niets doen en afwachten/blijven klagen... dat is pas een voorbeeld van slecht ondernemerschap. • no-profile-image

  Jan

  Peijnenburg en Grolsch zijn zeker ook nep ondernemingen sinds ze weigerden AH te beleveren voor een te lage prijs. Jij bent een nep journalist omdat je je niet in de materie hebt verdiept. Omdat je niet begrijpt dat er geen markt bestaat , maar alleen markt macht. Leg jij mij maar eens uit waaron de Engelse boeren de laagste melkprijs van Europa krijgen ondanks dat ze elk jaar aanzienlijke hoeveelheden melk importeren uit andere EU landen? Graag een antwoord Mvr. Wielink.

 • no-profile-image

  Piet

  Jan, speel aub niet op de persoon. Wat veel niet-melkveehouders laat spotlachen is de zielige toon die melkveehouders aanslaan. Dat is iets typisch voor een old-school 'boer'. Ik heb dhr Peijenburg nog nooit met overslaande stem op de radio gehoord. Gedraag je dan rustig als boer, en zeg: "Wij DDB-boeren beleveren vanaf heden die en die melkfabrieken niet meer." Ga niet fabrieken blokkeren, want dat is iets voor arbeiders. Mijnheer en mevrouw Grolsch gaan ook niet met hun Porsch Cayenne op de oprit van AH-distributie staan om alle Heineken tegen te houden. Melk is grotendeels nog een merkloosproduct, en daardoor niet in handen van één partij. (Als je je eens in de materie wilt verdiepen: Lees Michael Porter's boek Competitive Strategy waarin hij zijn 5 forces uiteenzet. Volgens deze wereldwijd gebruikte theorie heeft de leverancier van een uniform product een zeer zwakke positie ten opzichte van de afnemer. Zeker wanneer de leveranciers zeer veel partijen zijn.) De drie oplossingen volgens Porter zijn: 1) creëer een merkproduct, die onmisbaar wordt in de supermarkt, net als Grolsch - DDB Melk, niet beter, wel duurder - 2) Verenig alle leveranciers tot 1 front, allemaal, dus ook NieuwZeeland, Rusland,USA,etc. 3) Integreer de afnemers, dus de melkfabrieken en de supermarkten. - Volgens vrijwel elke bedrijfskundige is Porter heilig, dus weerleg dit maar eens. Porter kan ook de melkprijs in Engeland verklaren. Roep niet dat niemand er verstand van heeft die het niet met je eens is. Dat is een slap gepraat.

 • no-profile-image

  Gast

  Ik vind dat Margreet gelijk heeft. Klagen over een te lage melkprijs en tegelijkertijd roepen om een quotum verruiming en bouwen alsof er niets beters te doen is. Een enkeling koopt ook nog eens veel te dure landbouwgrond. Ga eerst eens bij de steeds maar weer oplopende kostprijs kijken of je die kunt drukken door dit jaar maar eens geen nieuwe Fendt te kopen met nieuwe mesttank. Succes met de actie, maar ik denk dat je eerst aan de andere kant moet sleutelen. Piet uit Friesland laat zien hoe het wel moet/kan. Zo reageren echte ondernemers........

 • no-profile-image

  .

  Nieuw Zeeland is geen concurent. Willen die meer produceren dan gaat daar de kostprijs omhoog door aanvoer van duur krachtvoer. Bovendien melken die niet zo heel veel voor de europese markt. Rusland moet nog komen maar duurt nog jaren. De meeste landen beleveren europa niet of heel weinig. De grotere vraag van uit andere landen is zo groot dat kan amerika ook niet opvangen. Dus heel bang hoeven we niet te zijn van buiten europa. Wel van de capasiteiten van binnen europa want die zijn giganties. Bovendien kunnen we binnen 5 jaar de veestapel in de wereld verdubbellen met siry x. De melk capasiteiten zijn bijna overal aanwezig om te verdubbelen want een dag heeft 24 uur. Nu moeten er alleen nog ligboxenstallen gebouwd worden voor nog geen 1500 per plaats. Als dit in Frankrijk en Duitsland gebeurd dan hebben zij daar ook niet zo'n hoge kunstmest prijzen meer (daar is een mest tekort). De enige die daar niets aan verdienen dat zijn de melkveehouders die het zouden moeten doen. En daar gaat het nu om. Dat wij in de toekomst een gestuurde markt krijgen zo dat wij produceren wat de markt vraagt en ook niet meer. Zodat ook onze uren en kapitaal betaald krijgen. Voor de melkveehouders die doorgaan is het niet nodig om melk te produceren voor china of andere vraag markten. Hier heeft alleen de zuivel industrie belang bij. Ik heb nog nooit een melkveehouder horen zeggen ik ga al mijn melk exporteren naar een land waar het gros nog geen euro per dag verdiend! Als wij als Europa ons zelf kunnen verzorgen en een beetje buiten europa af kunnen zetten dan hebben wij met een lage voedsel kosten een zeer goede vergoeding voor de producenten. Als wij voor de wereld markt gaan dan wordt de agrarische sector geslachtofert.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Wat zou er gebeuren als Aldi , Albert H en S de Boer de melkveehouderij zouden runnen ? Ik denk niet dat die gasten veel tijd verkwisten over hoe ze de hele wereld van melk kunnen voorzien . Of hoe het hun veranwoordelijkheid is het wereld hongerprobleem op te lossen . Nee , eerst wordt er een telefoontje gepleegd met de opperhoofd van Heras hekwerk voor zuivelproof hekwerk over de hele EU grens . vervolgens wordt er een wiskundige gehuurd die uitrekend waar het kruispunt ligt van maximaal volume voor maximale winst . Na de lunch worden de koeien die er teveel zijn om dat doel te halen opgeladen .

 • no-profile-image

  Giel

  Melkproducenten zouden nog veel kunnen leren van olieproducenten !

 • no-profile-image

  Denise Rosendaal

  Ik denk dat je een beetje verkeert bezig bent, als je een week lang jou inkomsten laat weglopen, als je actie voert tegen jou eigen COÖPERATIE!!! Als merendeels het er niet mee eens is, dan laat je het bestuur toch opstappen!!!!

 • no-profile-image

  Klaas

  Ik vind het niet meer dan normaal dat melkveehouders een hogere prijs afdwingen. Eigenlijk is het systeem in de landbouw verkeerd. Normaal als er in iets gehandeld wordt, is het toch de verkoper die de prijs bepaald, en in de landbouw is dit niet.

 • no-profile-image

  chris

  ik heb een vraag aan de boerderij
  warom zetten jullie de onderwerpen van margeet niet in jullie blad
  dan kunnen alle boeren .
  ook die geen tijd hebben om achter internet te gaan zitten .
  eens lezen welke domme boer onvriendelijke uitspraken
  deze mevrouw doet
  ik denk dat het blad dan niet meer verkocht word
  gr chris

 • no-profile-image

  melk

  melk is niet onmisbaar. het gehele gezin gebruikt geen melk- of melkproducten. niet erg, wel jammer, dat het zo is. intoleranties zijn niet leuk. zonder melk leven is een omschakeling en net als met roken, als je er vanaf bent mis je het eigenlijk niet meer. maar water- en sorbetijs is minder lekker dan dan gewoon ijs.

 • no-profile-image

  boer

  @Chris, Schijndel.. liever niet inspelen op de persoon, ik vind dat Magreet meestal heel sterke weblogs heeft, en de bedoeling is om zoveel mogelijk reacties te krijgen, en een indruk te krijgen wat de boeren er nou van vinden, je eigen coperatie gaan blokkeren, nee ik vind dat je dan geen ondernemer bent, en vooral meteen gaan schelden, daar bereik je niet veel mee hor, wees is verstandig.

 • no-profile-image

  Lukassen

  Nou iedereen die ik spreek staat achter de melkveehouders, het is ronduit een schande dat de verkopers van melk hun product met een kwart duurder hebben gemaakt en de mensen die met hun vee de productie verzorgen er een schijntje voor krijgen.
  De groot grutters die maken zich steeds rijker en met wat voor een argumentatie.
  Het wordt eens tijd dat de regering eens wat meer respect krijgt voor het boerenbedrijf en eens ophoudt met loze kreten te uiten maar gaat regeren.
  SUCCES met JULLIE actie .

 • no-profile-image

  Jan Tjalma

  Hallo Margreet, ik weet dat je graag mag provoceren om reacties uit te lokken. Daarom de volgende vraag voor jou: Mag je een boer die zijn melk alleen maar mag meegeven en pas na 5 weken de opbrengsprijs daarvan komt te weten wel een ondernemer noemen?
  Ik ken zelf geen ondernemers in andere sectoren die op een dergelijke manier hun opbrengstprijs vaststellen. Daarmee is ook meteen jou vraag beantwoord: De actie-boeren zijn juist wel ondernemers, zij weten dat het bedrijfsresultaat een som is van inkomsten en uitgaven en niet alleen maar 1 van uitgaven beperken.

 • no-profile-image

  Cor Droog

  Hopelijk gaat Margreet deze keer wel in op de inhoudelijke reacties op deze blog. Want tot nu toe kan ze goed provoceren, maar inhoudelijk reageren: ho maar!

 • no-profile-image

  Paul

  Het is een van de weinige machtsmiddelen die melkveehouders hebben. In Duitsland werkt het wel !!
  Nederlandse melkveehouders zijn niet erg solidair onder elkaar.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.