Rundveehouderij

Achtergrond 871 x bekeken

Aankoop van een gebruikte schudder

Met minder dure, gebruikte hooibouwmachines is de grasoogst prima grotendeels zelf uit te voeren. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van de schudder?

Pak een schudrotor vast en voel of er speling is. Vergelijk de speling bij twijfel met die van een nieuwe machine.

- De schudrotor: pak een tandarm vast en beweeg deze van boven naar beneden. Er mag geen lagerspeling voelbaar zijn. Controleer de schudrotors met oliebadaandrijving op lekkage.
- De scharnierpunten: vooral die tussen schudderelementen en aan de driepuntsbok kunnen uitgesleten zijn. Vergelijk de speling eventueel met die van een nieuwe schudder.
- De speling in de aandrijflijn: pak twee rotors naast elkaar en draai ze tegen elkaar in. Om de speling in de hele lijn te controleren, kan dat herhaald worden voor de twee schudrotors die het verst van elkaar staan. Per merk of soort overbrenging kan de speling verschillen. Vergelijk de speling daarom met die van een nieuwe schudder.
- De schudder: laat kapotte tanden vervangen en vraag desnoods een paar extra. Zijn ze allemaal slecht, laat ze dan allemaal vervangen. Bij schudders jonger dan 5 jaar komt veel minder tandbreuk voor dan bij de oudere typen.
Klik hier voor het complete artikel over aanschaf van gebruikte hooimachines
Klik hier voor controle bij de gebruikte hark
Klik hier voor controle bij de gebruikte maaier

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.