Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Wij doen mee aan de BDM-melkstop!

We krijgen een leveringsstop in Duitsland, en doen daar graag aan mee. Desnoods blokkeer ik zelf met de trekker de toegang tot de melkfabriek!

Wij zijn al jaren lid van de BDM, de bond van duitse melkveehouders. Die gaat een leveringsstop organiseren die minimaal 5 dagen zal duren. Het niet leveren van melk aan de fabrieken zal elke boer gemiddeld per stakingsdag 0,1 ct per kilo melkquotum kosten. Maar dat hebben we er wel voor over om een fiks hogere melkprijs af te dwingen. Als we niks doen en gewoon maar blijven leveren, kunnen de fabrieken en de supermarkten doen wat ze willen met de melkprijs. We moeten af van een markt waar alleen de supermarkten de macht hebben. We moeten van een buyersmarket, naar een sellersmarket. In normaal Nederlands: van kopersmarkt naar verkopersmarkt. Oftewel: de verkoper bepaalt de prijs.

De leverstop wordt gepland voor een feestdag, omdat in Duitsland de supermarkten dan totaal leeg gekocht worden door de consumenten. Ik geloof dat dit in Nederland niet anders is. Waarschijnlijk zullen we bij de melkfabrieken de poorten blokkeren zodat die niet onderling kunnen gaan schuiven met hun volumes. Als ik hiervoor met een trekker naar de melkfabriek moet, doe ik het meteen.

Melkprijs daalt anders naar 27 cent

De boeren in Oostenrijk hebben aangegeven voor 90% actiebereid te zijn. Ook in Frankrijk en Denemarken wordt de druk opgevoerd. De actie´s worden door de pers verslagen in de regionale kranten. Lees bijvoorbeeld een goed stuk hierover in de Schweriner Volkszeitung.

Momenteel is er misschien nog een goede boterham te verdienen. Afgelopen maand kregen we nog 37 cent per kilo melk. Maar in West-Duitsland wordt al gesproken over een melkprijs van 27 cent voor komende winter. Want Aldi heeft de eerste prijsverlagingen aangekondigd voor de zuivelproducten. Aldi is marktleider in Duitsland. De andere supermarktketens gaan hier gegarandeerd achteraan. En ik hoef hier niet een betoog te houden dat 27 cent bijlangena niet genoeg is om de kostprijs te dekken bij de huidige krachtvoerprijzen.

Wij willen minimaal 43 cent per liter voor onze melk betaald krijgen. Wij doen mee met een eventuele melkleverstop. Milchlieferstopp, wir sind dabei!

Foto

Janneke van de Wal

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  we hebben hier in nieuw zeeland net een grote stijging in melkprijs gezien het zit nu op 7.40 nz dollar per milksolid (vet+protien)
  hoogste wat het ooit geweest is

 • no-profile-image

  Lucas

  Janneke,

  Strijdvaardig leuk maar als je ziet dat Belgische melk in de doos nu al 1500 km word verplaatst om het dan voor de consument aan te bieden tegen prijzen nog lager als deze van Lidl En Aldi dan vraag ik mij af of het gehoopte schockeffect geen tinteling word.
  Als IEDEREEN in Europa eens meedeed mogelijks werd het dan een schokeffect.
  Of de agreseieve prijzenfilosofie van discounters daarmee zal veranderen is ook nog maar de vraag???
  Worden wij als boer niet de slaaf en gebruiksvoorwerp van deze discounters??
  Het Europees beleid werkt hen zeker niet tegen.
  En dat weten deze ook.

 • no-profile-image

  Paul

  Hopelijk duikt Campina Friesland niet onder de prijs, in Nederland hebben we ook minimaal 43 cent nodig.

 • no-profile-image

  DJ

  Als de duitse boeren een leveringsstop plannen, doe ik van ganse harte mee. En gezien de stemming op de ALV van de DDB, zijn er genoeg anderen, die ook meedoen!!

 • no-profile-image

  melkpiet

  de markt hoort zijn werk te doen! Hebben jullie je kostprijs nog niet op orde? Ga daar dan snel mee aan de slag in plaats van met de trekker de weg op te gaan! Nodig de consument liever uit en laat zien waar je dagelijks mee bezig bent, op die manier kun je het beter uitleggen waar de melk echt vandaan komt.
  We zijn ondernemers en geen papkindjes, de markt hoort de kostprijs te dicteren. Ik ben bang dat er op dit moment ook te fors in de sector geinvesteerd wordt. Dat heeft zeker gevolgen voor je kostprijs! Maar daar ligt nu niemand wakker van. Wanneer wel? Als de melkprijs weer zakt! En wie heeft het dan gedaan? De boer zelf toch! Succes met je kostprijsbeheersing.

 • no-profile-image

  Casper Michiels

  Ik kan er niet bij hoe de Nederlandse boeren massaal achter de mega-fusie Friesland-Campina staan. De enige bedoeling van deze coöperaties is om de melkprijs te drukken, en om te verhinderen dat de boeren hun melk elders kunnen verkopen. Dit hele project zal honderden miljoenen euro's gaan kosten, allemaal euro's die uiteindelijk van bij de boer vandaan moeten komen, niet ?
  En voor wat de melkprijs op korte termijn betreft : de einge manier om een goede melkprijs betaald te worden, is dringend de melkproductie in Nederland terug te brengen. Hebben de boeren nu nog niet door dat je beter wat minder produceert, voor een beetje meer (ipv omgekeerd) ? Matig de productie NU METEEN, dan krijg je eind dit jaar misschien weer een redelijke prijs. De coöperaties voorspellen een melkprijs van 27 cent binnenkort ! En ze zijn er niet rouwig om, zolang iedereen zijn prijs maar laat zakken.
  Boeren, de coöperaties zijn in jullie melk geïnteresseerd, want dat is hun bestaanszekerheid, en wat ze daarvoor betalen interesseert hen uiteindelijk niet ... tot ze boeren beginnen te verliezen, en hun werking in het gedrang komt .. maar gelukkig kunnen ze in het ergste geval nog altijd fuseren !

 • no-profile-image

  japio

  Tjonge tjonge dit noemt zich ondernemers, wat een 80er jaren gevoel, weinig creativiteit en schoppen naar marktmachten die ook dbbérs niet kunnen definieren'. Wij leven in een tijd waar onrust in de voedselmarkt is geniet ervan en zorg dat je je eigen kostprijs beheerst(doe waar je goed in bent) dan heb je een goede boterham. Ook ik wil wel een fendt en mercedes rijden, maar om dan voedsel als meststof te gebruiken terwijl er in de wereld honger........... nee dan maar een fiatje en een zetor. Je mag boer wezen wees zuinig op je zelf en gebruik je kansen maar zeker niet op deze manier.

 • no-profile-image

  izakbree

  dit is de meest slechte reclame voor de
  melkveehouderij om melk over het land
  te spuiten

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.