Rundveehouderij

Achtergrond

Tuinieren en blauwtong

We hebben enorme dennen gekapt en de afrasteringen nagelopen. We zijn klaar om de zoogkoeien te ontvangen, maar blauwtong gooit roet in het eten.

Hier in Frans Baskenland heeft tuinieren een geheel nieuwe betekenis voor ons gekregen. Aangezien er in de laatste veertig jaar weinig serieus onderhoud is geweest aan het terrein, is er veel werk te doen. Alles schreeuwt om aandacht en soms weten we gewoon niet waar we moeten beginnen.

Het prettige is dat de voldoening groot is. Je ziet de directe omgeving met de dag veranderen. Zo stonden er pal voor het huis enorme dennen die het prachtige uitzicht op de besneeuwde bergtoppen volledig wegnamen. Ook kwam de zon in de winter net een boomlengte te kort om ons huis te beschijnen. Weg met die dingen!

Telefoonlijn is spelbreker

Makkelijker gezegd dan gedaan, want de bovengrondse telefoonlijn dwong ons de zaak goed voor te bereiden. Met hulp van een vriend die beroepsmatig al menig boompje heeft geveld, zijn de bomen gekapt. Ondanks de nauwkeurige berekeningen ging de telefoonlijn toch aan de grond. Wonderwel bleef de telefoon werken en konden we de paal met kabel weer op zijn plek sjorren.

Met alle afgezaagde takken hebben we bijna drie dagen een fantastisch kampvuur brandende weten te houden. Eveneens zijn we nu voorzien van voldoende tuinmeubilair. En het uitzicht is in enkele seconden veel beter geworden.

Vleesvee moet wachten wegens blauwtong

Ook de heining voor het toekomstige vee is nu een heel eind op orde. De koeien moeten nog heel even wachten, want we zitten in de regio met blauwtong. Het vee is gevaccineerd, maar er geldt een wachtperiode van drie maanden.

Ondertussen zijn we er wel in geslaagd een flink kippenhok te maken. Dankzij onze ijverige zwager staat het hok er. Zoals beloofd hebben de buren ons een koppel kippen gegeven. Nu moeten we nog gaas rondom de groentetuin zetten, want anders vrees ik dat we dankzij de hongerige kippen veel groente uit blik gaan eten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.