Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Snijmais oogsten met veel handwerk

Het is in Brazilië goedkoper arbeid in te huren dan een vierrijige hakselaar en grote kippers. Daarom trekken bij ons vier man met de hark de karren mais leeg, en hakselen we met een eenrijer.

Onze eerst gezaaide snijmaïs hebben we half februari ingekuild. Deze hebben we letterlijk tussen de buien door gemaaid. Bijna iedere dag stak er aan het eind van de middag een fikse onweersbui op en moesten we het werk neerleggen tot in de loop van de volgende ochtend. Eerst moest de zon – die er gelukkig meestal om acht uur wel weer was - de kleigrond opdrogen zodat geoogst kon worden zonder sporen te rijden in het veld en de maïs zonder klei de kuil in kunnen te rijden.

In totaal hebben we er acht dagen over gedaan om 6,5 hectare snijmaïs onder plastic te krijgen. Normaalgesproken kunnen we met onze MF 285 en onze eenrijige JF 90 maïshakselaar 1,5 á 2 hectare per dag inkuilen.
Gelukkig was het weer bij het inkuilen van de volgende 9 hectare een stukj beter. Daaroer hebben we in total 6 dagen gedaan.

Voor de oogst startte is met een graafmachine de kuilplaats nog wat uitgediept, zodat meer maïs op dezelfde oppervlakte terecht kan. De kuil ligt deels in de grond en vandaaruit wordt naar boven gewerkt. De klei-ondergrond is vooraf bedekt met hooi om grond in de mais te voorkomen.

Karren met de hand leegmaken

Het inkuilen is hier in Brazilië veel meer handwerk dan in Nederland. Om een begin te maken worden er eerst met de hand een aantal rijen mais gekapt en handmatig in de hakselaar gevoerd. Nadat er een baan vrij is trekt de tractor met hakselaar door het veld met een kar erachter om de gehakselde maïs op te vangen. Is de kar vol, dan wordt deze gewisseld voor een lege en zo gaat dat de hele dag door. Twee MF’s 65X pendelen op en neer met de lege karren naar het veld en de vollen naar de kuil.

Met de volle kar rijdt de tractor de kuil op. De zijschotten worden losgemaakt en vier man personeel trekt de kar met 2 tot 2,5 ton snijmaïs erop met de hark leeg, waarna de tractor met de lege kar weer terug rijdt naar het veld om de volgende volle kar af te lossen.
Een ingehuurde zwaardere tractor – MF 290 - rijdt de kuil aan. Laag voor laag, kar voor kar wordt de kuil opgewerkt en naar achter uitgewerkt.

Zelfrijdende hakselaar is te duur

Tegenwoordig zijn ook hier zelfrijdende hakselaars in te huren die vier rijen in een keer meenemen. Er zijn er hier in de regio echter nog niet veel van, waardoor je geluk moet hebben dat ze tijd hebben op het moment dat jouw mais op zijn punt is. Daarbij werkt zo’n zelfrijdende hakselaar mooi als de percelen recht en vlak zijn, maar niet op bochtige of ongelijke stukken of stukken met natte plekken, zoals wij deels hebben.

Daarnaast concurreert de machine hier nog met de mens. Een zelfrijdende hakselaar kost ruim 100 euro per uur, en daar komen de brandstofkosten en de vrachtkosten voor het vervoer van de gehakselde mais nog overheen. Personeel werkt hier voor ongeveer 10 euro per dag. Bij gebruik van onze eigen hakselaar zolang deze nog goed functioneert, kunnen we dus best wat extra mankracht inzetten. Arbeid wordt hier jaarlijks wel snel duurder. Het minimumsalaris is de afgelopen 5 jaar gestegen van 65 naar ruim 150 euro per maand. Daardoor kan deze afweging in de toekomst wel veranderen.

Foto

Monique van den Broek - Roovers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Een mooi stukje, Monique, en mooie foto's, je moet je email adres eens aan mij doorgeven, kan ik me er ook eens tegenaan bemoeien. Je moet wat vaker schrijven! De groeten, ook aan Jan, Jan en Lies.

 • no-profile-image

  dirk van vliet

  ik heb er een hele tijd net zo over gedacht als jullie .maar op een gegeven moment ben je dat gepriegel toch een keer zat. vooral als het om wat grotere oppervlakten gaat dan ben je veel te lang bezig. omdat ik niet van anderen afhankelijk wil zijn heb ik verleden jaar een gebruikte kemper hakselaar van 3 meter breed uit nederland geimporteerd met een dikke trekker ervoor kunnen we op ons sloffen 8ha per dag doen. als jullie willen dan kom ik wel bij je hakselen. we zitten tenslotte maar 350 km. van elkaar vandaan. een paar loonwerkers hiet uit de buurt gaan meer dan 1000 km. van huis.
  groet, dirk

Of registreer je om te kunnen reageren.