Rundveehouderij

Achtergrond

Sneller drachtig

Ik heb over het eerste melkveebedrijf dat ik in Kazachstan begeleidde een paar maanden weinig geschreven. In de komende blogs behandel ik de periode van oktober tot en met maart.

Het bedrijf kampte met grote problemen met klauwen en vruchtbaarheid. De resultaten van inseminatie zijn omhoog gevlogen in de periode dat ik het begeleid. In de eerste twee maanden werd 40 procent van de koeien drachtig na eerste inseminatie. In de derde maand ging dat naar 70 procent. Dat is iets onder het gemiddelde in Nederland, waar zo’n 76 procent van de koeien na eerste inseminatie drachtig is.

Tot mijn verrassing zijn de resultaten in januari en februari 2008 erg goed. Gisteren heb ik op drachtigheid getest, en we hebben in die periode dik 86 procent drachtig gekregen van de eerste inseminatie! En dat bij min 20 in de stal.

Spoelen met Lugol helpt goed

In november hadden we de koeien zowat allemaal drachtig. En daar waren zelfs koeien bij die al ruim een jaar gust waren door het vele witvuilen. De met ingedroogde etter gevulde baarmoeders gaven het signaal aan de koe dat ze al drachtig was.

Ik heb veel koeien gespoeld met Lugol; een jodiumoplossing. Er is 25 liter Lugol doorgegaan in de eerste vier maanden. Een enkele keer vond ik een dag of 2 na het spoelen gele gummie-achtig droge etter in de vorm van de baarmoeder horens. Het zat dus echt goed mis.

Klauwen vrijwel verleden tijd

Ook de klauwproblemen die in de zomer zo speelden, zijn zo goed als over. Stinkpoten zijn verleden tijd door het wekelijkse voetbad en het regelmatig bekappen van de koeien na de eerste sessie, waarin ze nagenoeg allemaal bekapt zijn door de bekappers uit de schapenhouderij.

Te weinig ruwvoer

De ruwvoervoorraad is erg krap op het bedrijf. De mais is in 2007 veel te laat gezaaid en kwam in een jong ontwikkelingsstadium in de droge periode terecht. Omdat op de meeste velden de irrigatie niet werkte, is er nu te weinig ruwvoer.
De koeien geven weinig melk. Wat wil je ook, als ze al zeven maanden of een jaar niet meer gekalfd hebben?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.