Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Reuzenwormen

We zijn nu erkend als boerenbedrijf, en komen in aanmerking voor subsidies. Ondertussen zijn we ook aan de gang met de riolering en komen reuzenwormen en -pieren tegen.

We zijn nu een officiëel boerenbedrijf. Dat gaat via een melding de MSA, de Mutualité Sociale Agricole. Deze ‘verzekeringsbank’ voor het agrarische stelt bepaalde eisen om je als boer te kunnen laten registreren. Eén voorwaarde is om tenminste 6 hectare weiland in bezit te hebben. Eigenlijk 8 om ook in aanmerking te komen voor subsidies en andere financiële regelingen, maar met 6 hectare mag je je inschrijven bij de MSA.

Op ons perceel is veertig jaar geleden, met subsidie, bos aangeplant. Na veertig jaar mag je alle bomen omzagen en het land omvormen naar landbouwgrond. 6 Hectare is beplant met walnoten; beweiden is nog steeds mogelijk. Maar ook dit stuk grond stond bij het kadaster te boek als bos.
Met het invullen van een simpel formulier, dat we naar het kadaster in Pau opstuurden, is ruim 6 hectare bos omgevormd naar weiland. Dit gestempelde formulier is afgegeven bij de MSA. Afgelopen donderdag hebben we ons bij de Chambre d’Agriculture ingeschreven. Het lijkt erop dat de ambtelijke molen nu ook voor ons draait.

Pieren zo groot als een flinke kindervoet

Ondertussen werken we door en na een lange, natte periode is het eindelijk een dag droog en zonnig. Tijd om de afvoer van ons afvalwater naar de septic tank eens grondig aan te pakken. Ruim veertig meter aan buizen is de grond in gegaan. Met hier en daar wat T-stukken zodat er in de toekomst nog meer op aangesloten kan worden. Met hulp van de buurman, die een kraan bezit, is al het buizenwerk ingegraven.

In de vette omgewoelde kleigrond vonden we monstrueuze wormen: nooit geweten dat die zó groot kunnen worden! De voet van onze dochter, ongeveer maatje 34, laat zien dat het echt flinke knapen zijn.
Het werk nam twee halve dagen in beslag. Een goede afvoer is belangrijk, zeker wanneer er in de toekomst meer kamers te huur zijn. Over de afvoer van water wordt overigens (nog) niet moeilijk gedaan op het Franse platteland. Een septic tank is niet verplicht, maar het afvalwater mag geen overlast geven bij de buren en mag niet uitkomen in een rivier of beek. Zo’n tank is wat ons betreft toch wat frisser. Bovendien zijn die wormen zo al groot genoeg.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    L. Dor.

    Ga wormen kweken !!! Fransem zijn gek op jacht en dus ook op vissen. Er is vast een markt voor dit formaat wormen. Succes als boer en boerin.

Of registreer je om te kunnen reageren.