Rundveehouderij

Achtergrond

Prijzen voor nuka's veren even op

De prijzen voor nuchtere kalveren zijn vorige week licht gestegen. Voor een gemiddeld zwartbont stierkalf werd €109 betaald. De week daarvoor was dat nog €105. Volgende week lijkt een kleine daling waarschijnlijker.
De handel in nuka’s is redelijk stabiel. Voor de weinige kalveren wilden handelaren niet overdreven in de buidel tasten. Tegenover die rustige, Nederlandse markt staat immers een hogere import van buitenlandse kalveren: +15 % ten opzichte van het eerste kwartaal 2007. Vooral uit buurland Duitsland werden veel nuka’s gehaald.
Sommige handelaren verwachten deze week een stabiele kalverenprijs. Anderen gaan uit van een lagere nukaprijs. Heel veel schommelingen zullen er echter niet zijn. Er is geen behoefte om veel geld voor een kalf neer te tellen.

Importcijfers

In de eerste 3 maanden van 2008 zijn meer nuchtere kalveren geïmporteerd dan in diezelfde periode een jaar eerder: 242.220 ten opzichte van 210.109. Opvallend is dat het aantal importkalveren in maart 2007 bijna twee keer zo hoog lag als in de 2 maanden daarvoor (zie grafiek). Januari, februari en maart 2008 laten een veel constanter beeld zien.
Vooral uit Duitsland werden in 2008 veel meer kalveren gehaald: 107.225 ten opzichte van 60.157 een jaar eerder. Vooral in januari werden veel kalveren uit dat land geïmporteerd: 48.861. Het aantal importkalveren uit België bleef ongeveer op hetzelfde niveau. 35.774 tegenover 34.428 in 2007.
Uit Polen, de derde markt, kwamen dit jaar juist minder kalveren. Waren het er in 2007 nog 33.754, een jaar later blijft de import steken op 28.334. Die dalende tendens ook bij kalveren uit Groot-Brittannië. Dat land valt op door een halvering van het aantal kalveren dat naar Nederland verhuisde: 13.764 ten opzichte van 27.500 een jaar eerder.
De import uit Ierland nam net als in maart 2007 opvallend toe. Al was dat dit jaar minder extreem: in maart 2008 kwamen 9.847 Ierse kalveren naar Nederland. In 2007 waren dat er liefst 19.773. De daling van het aantal Britse, Ierse en Poolse kalveren is waarschijnlijk grotendeels het gevolg van de aanzienlijk gestegen import uit het nabijgelegen Duitsland. De meeste importeurs bleven de afgelopen 3 maanden duidelijk dichter bij huis.

Prognose:

De nukaprijzen blijven stabiel of dalen licht.

Of registreer je om te kunnen reageren.