Rundveehouderij

Achtergrond

Peecon: Biga 15 m3 Twin Eco XL

Peecon vraagt veel vermogen bij het mengen en er blijft na het lossen veel voer achter op de vijzels. Het vermengen van balen gaat erg snel door de vele messen. De weeginrichting geeft het juiste gewicht aan.

●●○ Gebruiksvriendelijkheid De standaard elektrische bedieningskast heeft een grote magneet en bergt makkelijk op. Enige met standaard hydraulische contramessen. Duidelijke weeginrichting. Het optionele tweede weegdisplay zit op een verkeerde plek en draait niet ver genoeg. Aanduidingen ontbreken op bedieningskast en de vertragingskast.
●●●○ Mengen De Peecon mengt als een razende. Het vermengen van complete balen gaat erg snel en door de vele messen (19 per vijzel) snijdt de Peecon agressief. Na 5 minuten was het mengsel klaar. De kuip is ruim voldoende groot.
●●○ Lossen De Peecon kan heel snel (3.600 kilo/minuut) lossen en maakt daarbij een egale voerrug. Het duurt lang voordat het laatste voer eruit is. Ook blijft er bij 540 aftakastoeren veel voer achter op de vijzels: 275 kilo. Na 1.000 aftakastoeren bleef 15 kilo achter. De glijgoot mag langer.
●● Vermogensbehoefte Met een volle mengkuip vraagt de Peecon met 75 kW het meeste aftakasvermogen. Met vertragingskast (optie) daalt dat tot 55 kW. Het aanloopmoment is met 2.150 Nm net boven gemiddeld.
●●● Onderhoud Geen duidelijk smeerschema in de degelijke, goed ingebonden handleiding. De oliekijkglaasjes zijn te klein en gevoelig voor vervuiling. Pluspunt is de standaard meegeleverde smeerpomp.
●●●○ Constructie De Peecon is simpel opgebouwd. Het laswerk is uitstekend. De hydraulische slangen zijn netjes weggewerkt. Minpuntje is dat de losklep in de geleidingsstrips over de kuip glijdt. De lichtbalk is erg summier. Een aanfluiting is dat de contramessen met gewone bouten zijn gemonteerd en dat de trap bij opklappen tegen het weegdisplay komt.
Weegtest De Peecon gaf het juiste gewicht weer.

Peecon: elektrisch bediende, hydraulische contramessen

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.