Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Meitelling weer van start

Het jaarlijkse administratieve hoogtepunt is weer aangebroken. Ruim 90.000 boeren moeten uiterlijk 15 mei de Gecombineerde Opgave, in de volksmond ‘de meitelling’, invullen.

Dienst Reglingen (DR), de uitvoerende organisatie van het ministerie van LNV, wil dit jaar minimaal 40 procent van de 90.000 Gecombineerde Opgaven digitaal ontvangen. Vorig jaar was het doel 30 procent. Toen gaf slechts een kwart van de boeren via internet de benodigde gegevens door. Reden van dit tegenvallende cijfer was onder meer het tegensputterende computerprogramma dat het intekenen van percelen via het world wide web mogelijk moest maken. Velen liepen tegen problemen aan, zoals de topografische lijnen.

Te laat of onvolledig = korting

Ik wil niet beginnen over het belang van een digitale aangifte. Iedereen weet nu wel dat kansen op fouten kleiner zijn vergeleken met de papieren opgave. Een digitale opgave wordt voor verzending automatisch gecontroleerd op volledigheid. Bij een papieren opgave moet de boer daar zelf scherp op letten. Mocht u het toch op papier invullen, dan is mijn advies: verstuur het in april naar Assen. DR heeft dan nog de mogelijkheid om uw aanvraag te checken op volledigheid. Doet u het later, dan bestaat de kans dat ambtenaren er niet meer in slagen de aanvraag tijdig te controleren en u vóór 15 mei daarvan op de hoogte te stellen. Niet alleen te laat opsturen, maar ook onvolledig invullen betekent een korting op uw bedrijfstoeslag.

Verplicht online vanaf 2009

DR is begonnen met een heuse promotiecampagne om de voordelen van digitale aangifte onder de aandacht te brengen. Het programma is verbeterd, laat de dienst weten. Als de online-aangifte vlekkeloos verloopt, en er dus geen problemen (meer) zijn met het programma, dan vind ik dat alle boeren verplicht via internet de opgave moeten indienen. Vanaf 2009 dus.
Binnenkort ga ik ook de opgave invullen via internet. Vorig jaar zat ik op een zwoele avond 2,5 uur achter de computer om het varkentje te wassen. Op een paar kleine haperingen na verliep het vlotjes. Dat moet nu dus verleden tijd zijn, als ik DR mag geloven. Ik ben benieuwd hoe het me dit jaar vergaat. Daarover binnenkort meer. Ik lees nu al vele reacties van boeren die de Gecombineerde opgave 2008 via internet (willen) invullen. Het zijn negatieve én positieve reacties.
Ik ben benieuwd hoe het u vergaat, dus reageer! Wellicht moet ik mijn oproep om boeren te verplichten de opgave vanaf 2009 digitaal in te vullen een jaar vooruitschuiven.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  ik heb de indruk dat het allemaal nog niet zo soepeltjes verloopt in Assen. Digitaal invullen lukt me nog niet.. Het programma loopt vast. Maar een keer 's nachts proberen.

 • no-profile-image

  ton

  Ik vraag me wel eens af voor wie, en welk voordeel de invulling van de meitelling oplevert. Bij navraag bleek dat de oorspronkelijke bedoeling van de meitelling het bewaken van een voldoende voedselvoorziening betrof. Nu wordt deze enkel nog gebruikt voor de statistiek. Voor het eerste doel is de meitelling inmiddels achterhaald. Wel ben ik van mening dat het vooraf bekend worden van het potentieel aan agrarische produkten wat op de markt komt enkel in het voordeel van de handel werkt, en de agrarische sector gewoonweg veel geld kost. Dit omdat van een gezonde onderhandelingsposititie geen sprake meer is. Het neigt zelfs naar ondermijning van een gezonde handelsmarkt ten koste van de landbouw. Hoe sterk sta je bij de onderhandelingen als je afnemer vooraf weet welke hoeveelheden (bv aardappelen of granen,) op de markt komen cq. welke krapte er onstaat.
  Daarom ben ik van mening dat de meitelling afgeschaft moet worden, in die zin dat ten behoeve van de statistiek in december (na de oogst) de gegevens aangereikt kunnen worden. De voordelen zijn een gezondere onderhandelingspositie voor de landbouw, weinig tot geen problemen door correcties achteraf, een statistiek welke veel betrouwbaarder is( en daar gaat het nog enkel om volgens de overheid!) en een verlaging van de administratieve lastendruke bij zowel de landbouw als DR. Ik ben daarom van mening dat de meitelling omgezet zou moeten worden in decembertelling.

 • no-profile-image

  JK

  Zonde van je tijd om s' nachts in te vullen, kun je beter nuttigere dingen doen, als slapen. Dacht je dat die ambtenaren dat deden, die stoppen om 16.00. En als je te enthousiast bent met invullen krijg je toch pas als laatste je toeslagrechten betaald!!! Afijn ze hebben ons weer mooi te pakken en we vullen het weer braaf in. EN wat het hele systeem wel niet kost!! wil je niet weten plus nog al het personeel wat ingezet wordt. Wij betalen het, dus in princippe zijn wij de baas!! of toch niet. Laat ze maar eens inzetten voor een gezonde prijs voor de produkten..... Maargoed zo kunnen we nog wel een pagina vullen.
  Lucht weer op...

 • no-profile-image

  de Kozak

  Internet aangite voorkomt inderdaad fouten. Jammer dat tijdens de eerste poging op dinsdag 1 april (geen geintje) het verzenden niet ging wegens een storing op de site van DR.
  Probeer het later, als de storing verholpen is nog maar eens, was hun reactie. Jammer dat ze dat dan niet kunnen vermelden op de site. Het zou een hoop geprobeer en tijd besparen als je weet dat er een storing is.

 • no-profile-image

  wibe

  Ik heb de opgave via internet gedaan. Weinig wijzigingen t.o.v. vorig jaar maar toch bijna 3 uur werk. Het programma is zo vlug als dikke stront. 2keer afgebroken omdat ik een half niets zou hebben gedaan. ik ben geen ambtenaar. Gevraagd om mij volgend jaar de papieren versie toe te sturen maar dat zal LNV tegen die tijd wel weer vergeten zijn.

 • no-profile-image

  goede boer

  Ben het helemaal eens met Ton uit Limburg. De gegevens van de meitelling kunnen worden gebruikt om handel met voorkennis te kunnen plegen. Niet echt in het voordeel van de Nederlandse boer. De meitelling is een leuk instrument om tegen de boeren te gebruiken. Waardoor de samenleving de Nederlandse boer mooi in de houdgreep kan krijgen. Een decembertelling is daarom veel beter voor de handelspositie van een boer lijkt mij.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.