Rundveehouderij

Achtergrond

Machines en speelgoed

Het lijkt wel of het voorjaar in Bretagne steeds later op gang komt. Het veldwerk ligt weken achter.

Langzaam komt het voorjaar op gang. Maart was veel te koud en te nat; nu is het elke morgen wit bevroren en overdag wordt het niet warmer dan 10 graden. De koeien gaan overdag naar buiten, maar de grasgroei staat bijna stil. Ik heb de indruk dat het voorjaar in Bretagne steeds later op gang komt en ik wacht met smart op de beloofde opwarming van het klimaat. Het veldwerk ligt weken achter. Alleen de hoogst gelegen percelen kunnen worden bewerkt.

Coöperatieve werktuigenvereniging (Cuma)

Dat wordt straks weer dringen bij het gebruik van de machines van de coöperatieve werktuigenvereniging (Cuma). Overal in Frankrijk zijn veel boeren aangesloten bij zo'n vereniging. De oorsprong van de Cuma ligt vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen de eerste trekkers en combines werden geïntroduceerd; deels uit praktische overwegingen, deels uit idealisme. Kleine bedrijven kregen de gelegenheid om zich te mechaniseren. Nu is het vooral een goede manier om de mechanisatiekosten in de hand te houden

Wagen met chauffeur

Cuma’s zijn er in allerlei soorten en maten; van het gezamenlijk beheren van een paar eenvoudige machines, tot een trekker met chauffeur, hakselaar en combine toe, met een werkplaats erbij. Populair op dit moment zijn de Cuma’s die gezamenlijk een zelfrijdende voermengwagen hebben met chauffeur. Dat is vaak een van de leden die er op die manier een parttime baan bij heeft.

25 leden, 15 werktuigen

Onze vereniging telt 25 leden en heeft 15 werktuigen in eigendom, zoals een vacuümtank, zaaimachines, veldspuiten en hooibouwmachines. De organisatie is erg eenvoudig. Bij voldoende belangstelling wordt een machine aangeschaft. De kosten voor rente, aflossing en onderhoud worden gedeeld door het aantal deelnemers of het aantal te bewerken hectares. Het machineonderhoud doen de leden zelf. Als de machine is afgeschreven, komt er een nieuwe. Een probleem ontstaat wanneer één van de leden de in te ruilen machine wil overnemen. Vrijheid blijheid natuurlijk, maar het gaat wel in tegen het idee van de Cuma.

Lage loonwerktarieven

De meeste boeren doen het werk liever zelf dan dat ze een loonwerker laten komen. Terwijl er bij ons in een straal van 10 kilometer toch vier loonbedrijven zijn. Die moeten behalve met elkaar dus ook nog met de werktuigenvereniging concurreren. De tarieven zijn hier dan ook laag en dat lijkt op het eerste gezicht gunstig. Maar de meeste loonbedrijven verdienen te weinig om te innoveren en vernieuwingen komen vaak vanuit de Cuma’s. De kosten voor eigen mechanisatie liggen hier erg hoog, ondanks het gezamenlijk aanschaffen van machines. Uit een recente Europese vergelijking tussen de belangrijkste melkveegebieden bleek dat de mechanisatiekosten in het westen van Frankrijk het hoogst zijn.

Mooie trekker geeft status

Wij willen een andere trekker aanschaffen en staan voor een moeilijke keus. Ten eerste de kleur. Wil je hier meetellen dan moet het een groene zijn (vul zelf het merk maar in). Rood kan nog net, blauw is helemaal uit de mode (we hebben een blauwe!). Hoe je het ook wendt of keert, een mooie trekker geeft status, terwijl er vaak dezelfde techniek onder de kap zit als bij de andere merken. Dan het aantal pk’s. We laten zo veel mogelijk aan de loonwerker over, maar die kan niet alles doen. Willen we de machines van de Cuma blijven gebruiken, dan moeten we fors omhoog met het aantal paardenkrachten. Gisteren hadden we een feestje met vrienden. Boeren onder elkaar en dan wordt er natuurlijk ook over trekkers gepraat. Een van hen zei precies waar het om gaat: ‘Eigenlijk zijn we allemaal grote kinderen die als ze zo'n speeltje zien het ook willen hebben. Het maakt dan niet meer uit wat het kost.'

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.