Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Loonwerker gezocht

Is er in Nederland nog iemand die wil emigreren en als loonwerker wil werken? Kom dan maar naar Portugal!

In Portugal zijn weinig loonwerkers. De weinigen die er zijn, zitten ver weg en komen hun afspraken slecht na.
Op dit moment laten wij het zaaiwerk en de grondbewerking doen door een kleine loonwerker op 15 kilometer afstand. Deze man houdt zich redelijk aan de afspraken, alleen hij kan niet hakselen, spuiten of grote balen maken. Dat is lastig. De loonwerker die wij daar normaal gesproken voor laten komen, zit op circa 50 kilometer afstand. Het grote probleem met hem is dat hij te veel klanten heeft en daardoor zijn afspraken niet nakomt. We hebben 4 weken terug al gebeld of hij haver en triticale kon komen hakselen. Hij zou na 2 weken beginnen. Niet dus. Een week later veel gebeld, hij zou donderdag beginnen. Niet dus. Weer gebeld en toen bleek dat er voor deze week regen voorspeld werd. En wij zouden volgens hem na onze buurman aan de beurt zijn. Terwijl wij hadden afgesproken dat hij eerst bij ons zou hakselen.

Afspraken maken is hier heel moeilijk. Hij heeft er namelijk ook een handje van om te beslissen of het gewas wel rijp genoeg is. Als wij zeggen van wel en hij zegt van niet, dan begint hij niet. Vreselijk is dat.
Nu hebben we met een loonwerker uit de buurt van Lissabon gesproken. Dat is met de auto al zeker 1,5 uur rijden! zijn machines staan hier nu. Alleen nu regent het en kan hij dus niet beginnen.

Voor wie hier als loonwerker wel wil werken, dit zijn de prijzen die wij betalen:
- haver hakselen: €150/ha;
- mais hakselen: €250/ha;
- spuiten: €12,50/ha;
- kleine strobalen persen: €1 per stuk;
- haver zaaien en onderwerken: €32,50/ha.

Foto

Joyce Luft

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kremers

  Beste Joyce,

  Zoals in zoveel landen is er een gebrek aan fanieke Nederlanders. Wij voeren projecten uit in Rusland, Roemenie en mijn ouders zitten in Canada. Overal hetzlefde verhaal. Waarom moet het zo snel of zo goed en het kan ook morgen nog wel. Dus niet alleen in Portugal, maar eigenlijk overal zijn er mogelijkheden voor loonwerkers. Aan de andere kant moet je als boer er rekening mee houden in zeker Rusland en Roemenie dat je zelf ook loonwerker, veearts, bouwbedrijf, mechanisatiebedrijf, veevoerfabriek, etc moet zijn.

  Rene

 • no-profile-image

  Bert

  Beste Joyce
  Ik kan er niks aan doen maar als ik je verhaal lees dan geniet ik er van.Ik heb zelfde gedonder hier in Kazakhstan.maar als je het van een ander leest dan weet ik dat ik het niet alleen heb en kan er mee lachen.Alleen mis ik een probleem meer.
  Hier het meerdere probleem is dat als oogst bijna klaar is de vier voeters het je snachts op eten en de 2 voeters die het maaien en weg wezen.
  Rene heeft zeker gelijk in zijn reactie.het is in zoveel landen het probleem.
  Maar daarom houden we er van om dat mee te maken.in plaats van weten dat morgen weer is als vandaag en gedaan word ook al ben je er zelf niet altijd bij
  Maar dat je af en toe personen met de kop tegen de muur wil slaan die plannen bestaan bij mij ook wel eens een paar keer per jaar

  Groeten
  Bert

 • no-profile-image

  dani

  hoi joyce is het ook moglijk om allen jullie stro te komen persen met een eigen pers of eventueel een gehuurde pers daar? om hoeveel hectare zou dat gaan en welke maanden van het jaar?

  mvg dani de koster

 • no-profile-image

  Piet

  Er waren ned. loonwerkers maar de portugesen betalen niet (op tijd).
  Alles duurt daar lang, vooral goed geld verdienen en vermogen op bouwen.

 • no-profile-image

  gait

  en als je daar heen gaat ?? moet je daar dan de pers /hakselaar kopen \huren?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.