Rundveehouderij

Achtergrond

Koeien veel te krap gevoerd

Als je niet hard voert, kun je ook niet melken. De paar afgekalfde koeien kregen een rantsoen voor slechts 13 kilo. Nu meer koeien kalven, gaat dat wel beter.

De koeien waren ingedeeld in twee groepen: onder en boven de 13 liter per dag. En dat bij drie maal daags melken! De managers stemden de voergift af op de productie. De dieren krijgen dus niet veel. Beter gezegd: ze werden veel te krap gevoerd. Elke keer als ik ’s ochtends de stal inkwam, waren de voerbakken en voergang helemaal leeg.

De meeste koeien zijn dan ook te mager. En ik kon zeggen wat ik wilde, de managers willen niet harder voeren. Ook al vallen de koeien af, en ook al stopt de melkproductie bij de dieren die nog melk willen geven.

Wél extra mineralen

In oktober 2007 kalfden maar zes koeien, in november geen een. Een jaar eerder in oktober waren het er 45, in november 2006 37. De enkeling die kalfde kreeg het rantsoen 13 plus. Die kreeg dus veel te weinig voer en viel sterk af.

Gelukkig is wel geluisterd naar mijn advies om de dieren extra mineralen te voeren. Daardoor ging het aantal urinedrinkers sterk omlaag.

Beroerde inseminator

Er kalven ook al wat koeien af doordat er vorig jaar mei een andere inseminator was. Die deed zijn werk wat beter dan zijn voorganger, die totaal niks deed volgens de verhalen van de medewerkers. Natuurlijk, alle werknemers zijn op hun gebied belangrijk. Maar als een inseminator de zaak bedondert, dan ben je helemaal klaar, zoals duidelijk op dit bedrijf te zien is geweest.

Onbeperkt voeren

In februari hebben rond de 20 dieren gekalfd. En meteen is, eindelijk, een derde groep gemaakt. De dieren daarin krijgen voer zoveel ze maar op kunnen. Ook de tweede groep, met dieren met een daggift boven de 13 liter, krijgt nu meer en beter voer. Daardoor ligt de dagproductie nu boven de 3.000 liter. Begin februari was dat maar amper 2.000 liter, op dik 300 koeien en ruim 120 drachtige vaarzen. Waar haal je dan het geld vandaan om alles te betalen tot juli, als de dagproductie richting 8.000 liter gaat? Maar de zwaarste periode is het bedrijf door. Nu ziet alles er weer rooskleurig uit.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.