Rundveehouderij

Achtergrond

Bureaucratie rond paarden

Import van paarden uit Nederland is erg moeilijk. De Kazakken kennen de eisen niet, maar weten wel hoe problemen op te lossen: via corruptie.

Mijn partners wilden Friese paarden importeren naar Kazachstan. Ik vertelde ze de dieren met het vliegtuig te laten komen. Dan zijn ze namelijk alleen gebonden aan de Kazachse wetten en de Nederlandse. Laat je ze over land gaan, dan heb je ook te maken met die van Polen, Wit-Rusland en Rusland. Dat gaf heel wat werk, maar de Nederlandse landbouw-attaché hielp me erbij. Van hem kreeg ik de Kazachse importeisen voor paarden uit Nederland. Het Kazachse landbouwministerie kon me die niet geven.

Paarden zonder kamelenziekten

De eisen waren de standaardeisen met wat extra’s. Ik snapte het allemaal niet en heb ze naar de Nederlandse exporteur gestuurd. Die keek er naar en stuurde ze me terug met kruisjes achter de dingen waaraan niet te voldoen is. Bijvoorbeeld omdat het geen sperma betreft, of omdat het benodigde onderzoek zolang duurt, dat het paard al overleden is van ouderdom voordat het dier het laadruim in kan.

In de lijst van ziekten stond er een die de exporteur niet kon thuisbrengen bij paarden. Na een fanatieke zoektocht kwam hij erachter dat het ziekte betrof die alleen bij kamelen voorkomt. Dat mailden ze me, en ze belden er ook nog over om me het uit te leggen.

Alles kan, als je maar betaalt

Alles waar een kruisje voorstond heb ik uit het document verwijderd, en daarna dat ter goedkeuring aangeboden. Het was meteen goed. De Friese paarden mochten komen zonder twee bulten op de rug. En zo gaat dat hier mensen. Wat een quatsch. Niemand die zich er voor interesseert of zaken nu wel of niet zonder controle binnenkomen. Als ze maar lekker moeilijk kunnen doen in de hoop dat er geld in de hand wordt geschoven. Dan kan alles, dan mag er zelfs een mammoet tussen zitten. Iedereen wil toch een Duitse auto?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.