Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Betonplaten: van last naar lust

In Rusland heeft alles waarde. Ook het materiaal dat wij in Nederland met geld toe naar de stort moeten brengen.

Bij het zien van de deels en geheel ingestorte koestallen op de boerderij wordt ik als rechtgeaarde Nederlander moedeloos en denkt ‘wat nu?’. Ik zoek maar een lege bouwplaats en deze chaos wil ik niet zien. Om snel tot zaken te komen met de overheid voor de benodigde vergunningen was juist de oude bouwkavel een uitkomst. Ik bekeek de chaos en dacht bij mezelf: ‘Deze opruiming gaat veel geld kosten’.

Tot mijn verbazing kreeg ik voor het afbreken van een houten kapschuur met asbest platen nog €1.800 van de sloper. Daarbij ruimde hij ook het hele terrein nog even voor me op en mocht ik de beste stijlen uitzoeken om een andere schuur mee te repareren. Dit wetende ging ik anders aankijken tegen mijn oude koestallen en sleufsilo's. Vooral het erf veranderde van een last naar een lust. Ik telde in opperbeste stemming de betonplaten die op de drie locaties rond de oude stallen onder de opgedroogde stront en onkruid verstopt zaten. Deze platen konden wel eens de opruiming van de ruïnes gaan betalen.

Na een dag zoeken en tellen had ik voor ongeveer 1 miljoen roebel aan beton gevonden. Deels nog te gebruiken voor onze nieuwe sleufsilo's en erf, en de rest vertegenwoordigt toch nog een leuk bedrag. Misschien genoeg voor de opruiming. Nu nog een oplossing vinden voor de totaal gecomposteerde en met onkruid vervuilde koemest, die overal in grote hoeveelheden aanwezig is. Het organisch materiaal is op het land zeer welkom, maar van het erin opgeslagen onkruidzaad en kweekwortels word ik weer niet vrolijk.

Ik denk aan opnieuw composteren, maar dan in een grote bult zodat het broeit. Is dit proces klaar, dan kan ik het inpakken en als biologische tuinmest verkopen. Mijn voorgangers zijn zich de laatste decennia niet te buiten gegaan aan gebruik van kunstmest en spuitmiddelen, dus Skal moet mogelijk zijn.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie maas

  jee han waar ben je in vredes naam aan begonnen

 • no-profile-image

  wouter

  Ik wens je veel succes ...

 • no-profile-image

  koosy

  hoeveel koeien ga je houden? zoek je nog personeel?
  email mij dan

Of registreer je om te kunnen reageren.