Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

‘You are the Holland-girl?’

De kalverij is hier in Ierland in volle gang. Een drukke en intensieve periode, zowel voor veeartsen als veehouders. Van ieders gezicht is de vermoeidheid af te lezen.

De kalvertijd is een periode van uitersten, van leven en dood.
Zo werd afgelopen woensdagavond een kalf achter in de auto naar onze praktijk gebracht, meer dood dan levend, voor zijn laatste spuitje. Terwijl je een kwartier later alweer op weg bent naar een verlossing.

Oude volkswijsheid

Deze week werd ik gebeld: “Hello, Hanneke speaking.” “Hello, how are you?”, zei de veehouder aan de andere kant van de lijn, “you are the Holland-girl?” Of ik maar even wilde komen.
Drie mannen, drie broers, stonden me op te wachten, lichtelijk in paniek. Het kalf lag in stuitligging. Maar het was erg klein, dus we kregen hem makkelijk verlost. Dertig kilo, niet meer, woog ie. Ik dacht dat het kalfje te vroeg geboren was en dat ie het niet zou redden, hij ademde zo moeilijk. Grappig was het om te zien dat iedere broer zijn eigen filosofie had om het kalf aan het ademen te krijgen: de een haalde koud water en gooide dat in het oor van het kalf, de ander begon hem met stro in te wrijven, de derde riep: ‘laat de koe de nieren van het kalf likken, dat is het beste! Waarschijnlijk een oude volkswijsheid.
Mijn aanpak was om het kalf op zijn kop te houden, rond te slingeren en een injectie met adrenaline te geven. Dit alles bij elkaar zorgde ervoor dat het kalfje begon te ademen!
De koe bleek drachtig van nóg een kalfje, vandaar dus dat de eerste zo klein was.

Complete verrassing

Op een andere dag arriveerde ik op een bedrijf om een tb-test te doen. Of ik ook even een koe wilde controleren, ze zou binnenkort moeten kalven maar was de hele dag al sloom. Ik onderzocht haar: ze was aan het kalven! De baarmoedermond was compleet open, het kalf lag perfect voor de geboorteweg, de koe perste alleen helemaal niet. Daardoor had de veehouder niet door dat ze aan het kalven was. Verlostouwtjes aangelegd, krik erbij en het kalf floepte er uit!

Wel of geen keizersnee

Niet altijd floepen de kalveren er zó uit. Soms is het lastig inschatten of je een koe kan verlossen of dat je een keizersnee moet doen. Eén keer is het me overkomen dat ik dacht dat het kalf normaal geboren kon worden, en dat het kruis op kruis bleef steken op de koe. Ik zag het kalf doodgaan, een drama. Ik kon wel door de grond zakken! Dan verwijt je jezelf dat je toch geen keizersnee hebt gedaan. Maar goed, dit overkomt elke dierenarts. Een ‘goede’ les. Bij een volgende verlossing ben je nog voorzichtiger, kies je nog eerder voor een keizersnee.

Foto

Hanneke Mertens

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leo D

    Tot welk ras behoort de koe op de foto ?? Welke koeienrassen worden er in Ierland gehouden naast de HF ??

Of registreer je om te kunnen reageren.