Rundveehouderij

Achtergrond

Schietende oma’s en voetballende Ieren

Aan het eind van een werkdag zorgt een os voor bloederige toestanden. Maar Hanneke Mertens kan stoom afblazen bij een typisch Ierse voetbalwedstrijd.

Het was het eind van de dag, nog een kleine tb-test stond op het programma. “Of ik ook nog even naar een zieke os wilde kijken.”
Het arme beest had zich gestoten en bloedde aan één hoorn. Hoe lang dat al bloedde wist ik niet, maar vast al behoorlijk lang, want hij was zo wit als papier en zo gammel als een vaatdoek. Je kon ‘m zo omduwen. Eerst maar onthoornd, zodat het bloeden stopte en toen dus een bloedtransfusie. Geen leuke klus vind ik dat: een heel gedoe, tijdrovend en meestal a bloody mess (een bloederige toestand).

Halve emmer bloed tappen

Eerst een halve emmer bloed uit een koppelgenoot verzameld en vervolgens dit aan de os gegeven. Het werd donker, het was koud. Ik was nog druk bezig; de boer stond naast me het dier vast te houden: hij had het steenkoud!
Toen we klaar waren had de moeder van de veehouder, een lieve vrouw van 85, thee en sandwiches voor ons gemaakt. Lekker opwarmen!
Op het moment dat ik weg ging, zei ik dat ik dacht dat het wel goed zou komen met het beest. “Als het niet goed komt’, zei de moeder, “schiet ik je neer! Ik heb een dubbelloops geweer”, voegde het oudje eraan toe!
“Je moet niet alles geloven wat ik zeg”, lachte ze vervolgens…

Iers voetbal

Dan nog iets totaal anders: Gaelic football! Iers voetbal. Geen gewoon voetbal, maar een combinatie tussen rugby, voetbal en basketbal, die alleen in Ierland gespeeld wordt. Elk dorp heeft zijn eigen team.
Sinds februari is de competitie tussen de counties ook weer van start gegaan. Gisteren moest ‘mijn’ county spelen en ben ik gaan supporteren.

Gemoedelijke sport

Het is een leuk spel om te volgen, heel snel en levendig, al moet ik zeggen dat ik nog steeds niet alle regels ken. In tegenstelling tot de agressieve sfeer die vaak in Nederland bij voetbalwedstrijden heerst, is de sfeer bij een Gaelic football-wedstrijd heel gemoedelijk: supporters van beide teams zitten door elkaar, hele gezinnen maken er een zondagmiddaguitje van. Overal zie je vlaggetjes, sjaals… het doet me af en toe denken aan de Quiddisch-wedstrijden uit de Harry Potter verhalen.
En als je county dan ook nog wint, dan is de dag helemaal goed.

Foto

Hanneke Mertens

Of registreer je om te kunnen reageren.