Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Sanering in hoog tempo

De kleine boertjes met een paar varkens en een enkel koetje zijn de laatste jaren al gestopt. Nu stoppen ook de professionele bedrijven in Kazachstan.

De kleine boertjes stoppen massaal hier in Kazachstan. In mijn omgeving heeft niemand nog enkele varkens, koeien en schapen. Het graan is te duur, daardoor zijn de varkens weg. De koeien graasden op grond die opgekocht wordt voor industrie en door speculanten. En die jagen die boertjes direct van de grond af.
Dus boer Iwan kan zijn dieren niet meer laten grazen, en hij kan er ook niet meer met de zeis op uit. Al die koetjes, schaapjes en varkentjes zijn weg. En veel kleintjes maken samen evengoed heel veel dierlijke productie. En ben je die kleine ondernemers kwijt, dan raak je ook je economie kwijt.

24 procent rente op leningen

Maar dat is nog niet genoeg voor De Clan, de families rond de politieke elite van dit land. Ook de grote landbouwbedrijven gaan er langzamerhand aan. Is het niet door de zeer hoge prijs voor voergranen, dan is het wel via de rente. Die is op dit moment op dollarleningen ongeveer 24 procent! Als je in Nederland moet boeren tegen de helft, dus een rentepercentage van 12 procent? Man, dan is de tent binnen een week dicht bij jullie!

Dan nog heb je het in Nederland niet slecht, want dan kun je naar de gemeente wat halen, al is het weinig om van te leven. Zoiets kennen ze hier niet. Dus waar leeft dan onze Kazakse veehouder van met een gezin van 5 of meer kinderen?

Ik heb van school weinig echt onthouden, maar wel wat de economieleraar een keer zei. ‘Een land kan nooit een echte economie hebben als het zijn eigen mensen niet kan voeden van eigen productie.’ Kazachstan is 68 keer groter dan Nederland, met net als Nederland ongeveer 16 miljoen inwoners. En het kan de eigen bevolking niet voeden!

Corrupte beleidsmakers

Niet het volk is fout, maar de corrupte beleidsmakers. Er komen miljarden binnen via de olie- en mineralenexport - en geheid een deel op hun eigen bankrekeningen ergens in de wereld. Maar er gaat niets naar het platteland.

Ze zouden een voorbeeld moeten nemen aan de Arabieren. In de woestijn lopen koeien en zitten kippen. Alleen om er voor te zorgen dat ze hun mensen kunnen laten eten zonder afhankelijk te zijn van de import. En dat blijft doorgaan, ook al draaien ze de oliekraan dicht.

Als hier die oliekraan dichtgaat, is het land nog zoals het was. Schapen op de steppen en de mensen trekken er maar achteraan. Is dat wat de beleidsmakers willen? Het lijkt er hard op.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bela

  deze uitspraak van jou economieleraar is heel erg waar want zelfs in ons nederland waar men alles onder water gaat zetten en steeds meer natuur wil maken en waar de politiek roept dat voedsel produceren veel goedkoper en veel beter controleerbaar in het buitenland kan gebeuren dan zijn wij een ontwikkelingsland!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Patrick

  Met die uitspraak over die helft van de rente ....heb je goed gezegd.
  Als ik er eens opmerkingen over maak ontstaat er direct een rel , maar zo is het!
  Ook alhier in Hongarije kan je een rente onder de 10 %enkel en alleen maar dromen .
  Met een varkensprijs gewicht levend min 5 kg van 1,16euro+btw is furore uitgesloten of je moet ze er ook maar bij dromen.
  En heet van de naald worden we binnen enkele dagen ook nog overspoeld door Buitenlandse varkens .
  Versnijders gaan zich indekken met buitenlandse mestvarkens.
  Een speigelbeeld dat er geen meer mestvarkens meer zijn alhier .

  Groeten uit Hongarije , goeie blogs doe zo verder!


Of registreer je om te kunnen reageren.