Rundveehouderij

Achtergrond

Paddy’s day

De Ierse nationale feestdag Saint Patricks Day is vervroegd wegens Pasen. De Ieren feesten, voor Hanneke Mertens is het hard werken.

17 Maart is dé nationale feestdag in Ierland: Saint Patrick’s day oftewel Paddy’s day. Deze heilige heeft het katholicisme naar Ierland gebracht in de 4e eeuw na Christus en wordt sindsdien vereerd. Wat men zoal doet op Paddy’s day: er zijn optochten in de meeste dorpen en steden, vergelijkbaar met de Nederlandse carnavalsoptochten en men gaat de pub in om te drinken, veeeel te drinken…
Men draagt groene kleding en heeft een bosje klavertjes (shamrock genaamd) opgespeld. Omdat dit jaar het uitzonderlijk geval was dat Paddy’s in de goede week voor Pasen valt, een week waarin eigenlijk niet gedronken mag worden, is de dag verplaatst naar het weekend. De festiviteiten begonnen afgelopen zaterdag met een speciale mis ter ere van Saint Patrick en daarna ging men de kroeg in. Een paar dagen drinken voor de boeg…

Ik had het weekend van Paddy’s day dienst. Het was een vreemd weekend: de zaterdag was extreem rustig. De verklaring die mijn collega’s en ik daarvoor hadden was dat iedereen geld aan het opsparen was voor het drinkfestijn later op de dag, zodat er geen geld meer over was voor de ‘vet’…
Andere redenen kunnen zijn geweest dat ’s middags de laatste wedstrijd van ‘the six nations’ werd gespeeld, een belangrijke rugbywedstrijd terwijl er ook nog belangrijke paardenraces aan de gang waren. Naast de gaelic football zijn rugby en horseraces namelijk zeer geliefde Ierse volkssporten.

Op zondag brak de drukte los. Vanaf 8 uur ’s ochtends begon men mij te bellen. Als een razende Roeland heb ik de hele dag visites gereden (keizersnee, verlossing, bloedtransfusie, een baarmoeder die eruit was geperst, klauwamputatie, kalfje met diaree, zieke koeien…), tot middernacht toe. Geradbraakt duikelde ik die nacht bed in!

Op maandag, de eigenlijke Paddy’s day, had ik gelukkig vrij. Uitslapen zat er echter niet in aangezien de dienst pas om 9 uur ’s ochtends overgedragen wordt en om 7 uur werd ik al weer voor een keizersnee gebeld.
De rest van de dag heb ik gebruikt om weer wat op krachten te komen. Dat was mijn Paddy’s weekend!

Foto

Hanneke Mertens

Of registreer je om te kunnen reageren.