Rundveehouderij

Achtergrond

Meer dan genoeg buitenlandse nuka’s

De aantrekkende prijs eind februari voor nuchtere kalveren was volgens veel kalverhandelaren een fenomeen dat tegen de economische wetten van vraag en aanbod leek in te gaan. Het ziet er naar uit dat ze dat goed hebben ingeschat, want voor de tweede achtereenvolgende week zit er een daling in. Deze week een min van €5 tot €10 per dier, en eerder in de buurt van het laatste bedrag dan van het eerste.
Het probleem voor melkveehouders die vinden dat ze bar weinig voor hun kalveren beuren, is dat ze concurrentie ondervinden van een uitbundig aanbod aan buitenlandse kalveren. Dat verhaal gaat al maanden op, doordat de gebruikelijke Duitse export van nuka’s naar Frankrijk en Spanje in het slop zit. Oorzaak is de importbeperking door die landen in verband met blauwtong. Daar komt nu bij dat voorjaarskalvende veestapels naar hun piek toe gaan. Hierdoor zit de aanvoer van dieren uit bijvoorbeeld Ierland nu in een opgaande lijn.
Verder zijn er geluiden dat Spaanse rosékalvermesters op grote schaal de pijp aan Maarten geven. De voerkosten zijn voor hen veel te hoog, waardoor ze de stallen leeg laten staan. De nuka’s die daar normaal in komen, mag je dus optellen bij het beschikbare Europese aanbod waar importeurs uit kunnen kiezen.

Jaarlijkse piek

Het maandelijkse verloop in de importcijfers laat zien dat ook in de afgelopen jaren - toen Duitse kalveren nog wel volop naar Zuid-Europa gingen - de maand maart een topper was qua aantallen geïmporteerde dieren. In 2006 werden in de meeste maanden om en nabij 50.000 nuka’s ingevoerd. Januari en februari kwamen op 57.000 stuks, en in maart ging het ineens hard met 80.000 geïmporteerde dieren. Ook april en juni waren importmaanden met 70 en 78 duizend stuks.
2007 volgde aanvankelijk dat beeld: hoge importaantallen in maart (95.000), april en mei (beide ruim 70.000). Daarna zakte het iets terug, maar vanaf oktober (95.000) is de import hoger dan gebruikelijk. Vooral door deze najaarsstijging zijn dat jaar 832.000 nuka’s ingevoerd, tegen ruim 704.000 in 2006.
De importstatistieken van februari waren afgelopen week nog niet bekend, maar geluiden uit het veld wijzen erop dat de maand maart ook dit jaar een piek in de import geeft. Alles bij elkaar verklaart dat de prijsval die nu plaatsvindt.

Prognose:

Nog iets meer dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.